Βιογραφικό Σημείωμα

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1964. Ως κόρη του Γιώργου Γεννηματά η πολιτική ήταν για μένα βίωμα της καθημερινότητας μου και γαλουχήθηκα από μικρό παιδί στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ισονομίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης. Είχα επίσης την τύχη να μάθω νωρίς πως το να είσαι ενεργός πολίτης δεν είναι ανδρική υπόθεση αφού η μητέρα μου Κάκια Βέργου ήταν ιδρυτικό στέλεχος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος μέσα από την οποία αγωνίστηκε σκληρά για τα δικαιώματα των γυναικών στον τόπο μας.

Σπούδασα τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησα το 1987 και στη συνέχεια δούλεψα ως στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Είμαι παντρεμένη με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη και μητέρα 3 παιδιών της Αιμιλίας, του Γιώργου και της Κατερίνας.

Από τα φοιτητικά μου χρόνια υπήρξα ενεργά πολιτικοποιημένη στην ΠΑΣΠ ενώ παράλληλα ανέπτυξα πολλές δράσεις στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας.

Το 1996, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα μου, ανέλαβα την προεδρία του Ομίλου “Γιώργος Γεννηματάς”.

Το 2000 εκλέχθηκα πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ και έναν χρόνο αργότερα στο 6ο συνέδριο του Κινήματος εκλέχθηκα στην Κεντρική Επιτροπή και ανέλαβα Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Τον Οκτώβριο του 2002 κλήθηκα από το Κίνημα να εγκαταλείψω τη βουλευτική έδρα και να δώσω την δύσκολη μάχη για Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά ως επικεφαλής του συνδυασμού “Υπερνομαρχία Πολιτών”.
Παρά τις δυσμενείς τότε πολιτικές συνθήκες για το Κίνημα μας κερδίσαμε την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας και με συστηματική και σκληρή δουλειά καταφέραμε να αφήσουμε το θετικό αποτύπωμα που οι Πολίτες της Αττικής αναγνώρισαν με την επανεκλογή μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το 2006.
Παράλληλα το 2003 εκλέχθηκα πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) και με πνεύμα συλλογικότητας, συνεργασίας και ευρύτατων συναινέσεων στηρίξαμε πολιτικά και θεσμικά τον θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εφαρμογής του αλλά και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ προετοιμάσαμε το βασικό πλαίσιο της μετάβασης στην Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και το επόεμνο βήμα του Καποδίστρια με ισχυρούς Ο.Τ.Α α’ βαθμού.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 επανεκλέχτηκα ως βουλευτής και διετέλεσα Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και μέχρι και το 2012 .

Τον Μάρτιο του 2012 κλήθηκα να βοηθήσω ως Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος.
Στη συνέχεια από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσα Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας και στις εθνικές εκλογές του 2015 εκλέχθηκα βουλευτής Β’ Αθήνας.

Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μου έκαναν την μέγιστη τιμή να με εμπιστευτούν και να με εκλέξουν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη πλειοψηφία. Αμέσως μετά ανέλαβα την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε μαζί με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ) στην οποία ανέλαβα Επικεφαλής. Η πρωτοβουλία αυτή αποτιμήθηκε θετικά από τους πολίτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και από τον Ιανουάριο του 2016 ανέλαβα την πρωτοβουλία να απευθύνω ανοιχτό κάλεσμα για την ενότητα όλου του ευρύτερου χώρου της Προοδευτικής Παράταξης σε πολιτική και προγραμματική βάση. Μετά την περεταίρω ενίσχυση της ΔΗΣΥ με την συμμετοχή του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της Ε.Δ.Ε.Μ προχωρήσαμε στο Πολιτικό και Προγραμματικό Συνέδριο του Ιουνίου του 2017 που σηματοδότησε τον τελικό οδικό χάρτη για την δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Το ραντεβού μας για τη μεγάλη αυτή συνάντηση του προοδευτικού χώρου είναι στις 12 Νοεμβρίου.


   
  *Υποχρεωτικά πεδία
   

   


    
   *Υποχρεωτικά πεδία