Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις

ΟΜΙΛΙΑ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ
ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Σας καλωσορίζω στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Π.Ε. του Κινήματος Αλλαγής. Η συνεδρίαση μας αυτή δυστυχώς γίνεται σε δύσκολες στιγμές. Η χώρα βρίσκεται σε εθνικό πένθος μετά την απώλεια, πάνω στο καθήκον, του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου. Η πατρίδα τον τιμά.

Εκτός από τη θλίψη και την οδύνη μας θέλουμε να εκφράσουμε και τον σεβασμό μας προς τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας και συνολικά των Ενόπλων Δυνάμεων για το έργο τους.

Βήμα-βήμα το Κίνημα Αλλαγής αποκτά «σάρκα και οστά». Συνεχίζουμε. Μαζί θα οδηγήσουμε την Παράταξη στη νίκη που είναι ο μεγάλος της στόχος. Τη νίκη στις εκλογές και την προοδευτική διακυβέρνηση που θα ακολουθήσει.

Με αποφασιστικότητα προχωράμε τόσο στις νέες πολιτικές μας πρωτοβουλίες, όσο και στην συγκρότηση του πολιτικού μας φορέα. Απευθύνομαι προς όλες τις δυνάμεις και τα στελέχη του προοδευτικού χώρου και ιδιαίτερα προς όσους μέσα στον ευρύτερο χώρο μας ακόμη διστάζουν, ή διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους.

Σας θέλουμε μαζί μας, όλους στην πρώτη γραμμή της προσπάθειάς μας.

Και πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι βασικός πυλώνας και επιταχυντής της προσπάθειάς μας. Όπως όμως και ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να γίνει με την λογική του ΠΑΣΟΚ plus.

Όσοι αγνοούν ή κάνουν πως αγνοούν αυτά τα δυο βασικά πολιτικά ζητήματα, δεν βοηθούν την προσπάθειά μας, ρίχνουν νερό στον μύλο του μίζερου και τοξικού διπολισμού των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

Προχωρούμε ΜΑΖΙ, με όλους όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον χώρο μας, παλαιότερους και νεότερους, χωρίς κομματικές επετηρίδες, χωρίς διαχωρισμούς του παρελθόντος, χωρίς σκοπιμότητες και εγωισμούς.

Με κριτήριο την θέληση και την ικανότητα προσφοράς του κάθε στελέχους. Με την ενότητα αυτών που είναι παρόντες.

Βρεθήκαμε ΜΑΖΙ για να μείνουμε και να πάμε μακριά και ψηλά. Να καταστήσουμε και πάλι την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη Πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στον τόπο.

Να είστε βέβαιοι πως με την δύναμη και την θέληση του Ελληνικού λαού, θα τα καταφέρουμε.

 

Φίλες και Φίλοι,

Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζει να  αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.  Παρά την ήττα του Ισλαμικού κράτους κλιμακώνεται στην περιοχή ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων με απρόβλεπτες συνέπειες. Επείγει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Επιβάλλεται η έρευνα από τον ΟΗΕ για την χρήση χημικών και για τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται.

Στα Εθνικά μας θέματα, πρώτο και κύριο ζήτημα είναι πάντα οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο επιθετική και προκλητική στην αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου.

Λειτουργεί με βάση συγκεκριμένη στρατηγική. Δεν αντιδρά απλώς νευρικά όπως εσφαλμένα διατείνεται η Κυβέρνηση. Και η αντιμετώπιση της από πλευράς μας απαιτεί πάνω απ’ όλα εθνική συνεννόηση. Και παράλληλα με την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, χρειαζόμαστε τη δική μας επεξεργασμένη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική.

Η Ελληνική Κυβέρνηση όμως δεν έχει ούτε στρατηγική αλλά πολύ περισσότερο ούτε καν την αναγκαία σοβαρότητα και ενιαία φωνή στην αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης. Έτσι τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι Έλληνες στρατιωτικοί παραμένουν φυλακισμένοι στις Τουρκικές φυλακές.

Ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση αυτή καθώς, μεταξύ άλλων, ανέχεται, καλύπτει τις άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Η χώρα εμφανίζεται σήμερα εγκλωβισμένη στο διχαστικό δίπολο που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Τσίπρας μιλά για έξοδο από το Μνημόνιο, για «σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας», για κοινωνική πολιτική, για τέλος της επιτροπείας.

Αυτή τη φορά όμως δεν πρόκειται για «αυταπάτες», αλλά μόνο για νέες πολιτικές απάτες.

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι στις ερχόμενες εκλογές προέχει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της καταστροφικής πολιτικής του. Πολιτικής με απουσία εθνικής στρατηγικής, χωρίς στόχους.

Μια πολιτική που αδυνατίζει καθημερινά τη θέση της χώρας, ανοίγει χωρίς σχεδιασμό, κρίσιμα εθνικά θέματα, εμφανίζει μια πρωτοφανή διγλωσσία στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και πολλαπλασιάζει τους κινδύνους μιας εθνικής ήττας. Που διχάζει το εσωτερικό μέτωπο την ώρα που έπρεπε να πρυτανεύει η εθνική ομοψυχία και η συστράτευση του λαού.

Μια πολιτική που επιβαρύνει τη χώρα με επιπλέον χρέη εκατοντάδων δις. Που υποτάχθηκε χωρίς όρους στις επιταγές των δανειστών και φόρτωσε με νέα μνημόνια τον λαό, υπονομεύοντας τους στόχους για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.

Μια πολιτική που χειρίζεται κράτος και θεσμούς ως κομματικό φέουδο και εργαλείο, ακυρώνοντας στην πράξη την ανεξαρτησία και το κύρος τους. Μια πολιτική που υποτάσσει τα πάντα σε μια επικοινωνιακή και προεκλογική στρατηγική, επιχειρώντας να υλοποιήσει ένα εξ αρχής αποτυχημένο σενάριο κομματικής σωτηρίας.

Αυτό έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την ανάγκη ενός προγράμματος εξόδου από την κρίση που να οδηγεί στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην νέα Ανάπτυξη.

Στεκόμαστε απέναντι σε αυτή την Κυβέρνηση και ζητάμε από τους πολίτες να ορθώσουν το ανάστημά τους, να αποδοκιμάσουν την πολιτική της και να καταψηφίσουν τα κόμματα της αριστερό-δεξιάς συμμαχίας.

Είναι φανερό ότι η συμμαχία σε αυτήν την Κυβέρνηση δεν εξαντλείται στους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές για το φλερτ με ένα κομμάτι της Δεξιάς. Γι αυτό ακριβώς καλύπτουν όλα αυτά τα χρόνια τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ του 2004-2009 που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.

Το ναι στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνυφασμένο με το ναι σε μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών. Όσοι το αγνοούν και περιορίζονται στο να διεκδικούν μια απλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στον τόπο.

Κι επειδή η χρήση των λέξεων κατά το δοκούν από τις δυνάμεις της συντήρησης και του δήθεν αντισυστημικού αριστερού λαϊκισμού, οδηγεί στην κατάχρηση τους και σκοπίμως στη διαστρέβλωση των εννοιών τους, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει πραγματικά προοδευτική δύναμη και διακυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο όνομα της απαλλαγής από το ΣΥΡΙΖΑ, μας καλεί η ηγεσία της Δεξιάς σε ένα δήθεν «μέτωπο δημοκρατίας» για να φύγει η Κυβέρνηση και να προστατευτούν οι θεσμοί. Στο όνομα δε της προοδευτικής διακυβέρνησης μας καλεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα δήθεν «προοδευτικό» μέτωπο απέναντι στη συντήρηση.

Και ασκούν όσο περνάει ο καιρός κάθε μέρα και περισσότερο ασφυκτική πίεση στον χώρο μας επιχειρώντας να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Οι λαϊκο-μετωπικές συγκρούσεις είναι εντελώς ξένες με την παράδοση και τη διαδρομή της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης.

Γιατί επιβάλλουν βαθιές διαχωριστικές γραμμές όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας και κομμάτων αλλά στον ίδιο τον ελληνικό λαό. Διασπούν αυτό που από παλιά ονομάζαμε εθνική λαϊκή ενότητα. Και κινητοποιούν διχαστικές γραμμές και πρακτικές τις οποίες ο τόπος ιστορικά πλήρωσε πανάκριβα.

Τα μέτωπα και οι μετωπικές συγκρούσεις είναι πολύ μακριά από τη λογική και τις αρχές της δικής μας Παράταξης.

Η δική μας Παράταξη ενώνει, εργάζεται με γνώμονα την κοινωνική συνοχή, απευθύνεται σε όλο το φάσμα της λαϊκής βάσης. Θέτει ως προϋπόθεση της όποιας δημοκρατικής διακυβέρνησης ενωμένο τον ελληνισμό που απαντά με αποφασιστικότητα στις προκλήσεις των καιρών. Που θέτει από κοινού τους νέους εθνικούς στόχους και διασφαλίζει την νέα ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα. Γι αυτό εργαζόμαστε άοκνα και με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών μας, σε όλη τη χώρα, πάνω στο Σχέδιο Ελλάδα.

Οι λαϊκο-μετωπικές στρατηγικές αναπαράγουν την πόλωση και τον διχασμό και στρέφουν τη χώρα προς τα πίσω.

Η στρατηγική της εθνικής συνεννόησης θέλει αντίθετα να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά. Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος. Να φύγουμε επιτέλους μπροστά.

Πίσω είναι η ατέρμονη σκανδαλολογία, το κυνήγι των πολιτικών αντιπάλων, η διχόνοια που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή. Πίσω είναι όμως και η λογική «θα σας πληρώσουμε με το ίδιο νόμισμα».

Μπροστά είναι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη που φέρνει την πραγματική ανομία στο φως και η ψήφιση των θεσμών που κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και την πραγματική δικαιοσύνη.

Θέλω να σας θυμίσω ότι η Ελλάδα πέτυχε, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αρνήθηκε να ακολουθήσει τον τότε αρχηγό της ΝΔ στο διχαστικό δρόμο του ‘89 που καθυστέρησε βάναυσα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια την πορεία της χώρας.

Προτίμησε να ασχοληθεί με το Πρόγραμμα Σύγκλισης και την ένταξη της Κύπρου που οδήγησαν μετά με την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη στο Ελσίνκι και την ΟΝΕ.

Κατακτήσεις που σήμερα διακυβεύονται επικίνδυνα από την απουσία εθνικής στρατηγικής των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Πίσω είναι η προεκλογική στρατηγική της έντασης που υπονομεύει κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Πίσω είναι όμως και η αμυντική στρατηγική του «ώριμου φρούτου» που αποσκοπεί μόνο στο να μη διαταραχθούν οι δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ.

Μπροστά είναι η διαμόρφωση της προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που θα επιβάλλει γύρω από την υλοποίηση της, συνθήκες εθνικής συνεννόησης.

Σε αυτές τις εκλογές η αντιπαράθεση θα γίνει ανάμεσα στις δυνάμεις της εθνικής συνεννόησης και στις δυνάμεις των μετώπων του διχασμού και της πόλωσης.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν αρκούνται πια στις διαπιστώσεις, δεν πείθονται μόνο από την δίκαιη κριτική στις πολιτικές των άλλων.

Χρειάζονται τώρα πρωτοβουλίες, μέσα στην Κοινωνία που θα πείσουν ότι μπορούμε να πετύχουμε τους τρεις μεγάλους στόχους του Προγράμματός μας.

 

 • Πρώτον να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, να φέρουμε ανάπτυξη και νέο πλούτο, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Με πολιτικές που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά με ταυτόχρονα κίνητρα και μεταρρυθμίσεις που καθιστούν εφικτό τον στόχο για επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένες, αλλά και Ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Έτσι ώστε να αποκτήσουμε τη δύναμη και την αξιοπιστία να πετύχουμε όχι μόνο την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αλλά και να βγάλουμε «την θηλιά από τον λαιμό της χώρας». Αλλάζοντας τους όρους για τα δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, απελευθερώνοντας πρόσθετους πόρους για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

 • Δεύτερον να διανείμουμε δίκαια τον παραγόμενο πλούτο, ώστε να μειώσουμε τις Κοινωνικές Ανισότητες.
 • Είναι ώρα να μιλήσουμε για την ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού, επαναφέροντας τον καθορισμό του από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
 • Να καθιερώσουμε την κατώτερη εγγυημένη σύνταξη στα 500 ευρώ, ιδιαίτερα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, τις χήρες, τους αδικημένους από τις παρεμβάσεις των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
 • Να εγγυηθούμε ότι δεν θα μείνει κανένα παιδί έξω από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού.
 • Να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας.
 • Να δώσουμε κίνητρα για να βρουν δουλειά οι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα, και κυρίως οι νέοι, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι.
 • Να μειώσουμε τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών καθιερώνοντας ένα λογικό ανώτερο πλαφόν ανά μήνα.
 • Να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους, για να επιχειρήσουν, να παράγουν, να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους.

 

 • Και τρίτον, να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τους θεσμούς της Δημοκρατίας, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, και να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη συμφωνία για Συνταγματικές Αλλαγές που ενισχύουν την αξιοπιστία και την διαφάνεια στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Να κρατήσουμε ανοιχτά τα μέτωπα μας απέναντι σε κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού.

 

Στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής παρουσίασα 12+1 προτάσεις πολιτικής που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα πλαίσιο μετεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας. Πολλοί μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι στόχοι και προτάσεις που δύσκολο είναι να διαφωνήσουν τόσο οι συντηρητικές όσο και οι κατ’ επίφαση αριστερές δυνάμεις.

Πράγματι, στα λόγια, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε στόχους όπως η ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής γραμμής και στρατηγικής, η αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου, το σταθερό φορολογικό σύστημα, η στήριξη του Έλληνα αγρότη, η αποκομματικοποίηση του κράτους, η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, η αλλαγή στο σύστημα εκπαίδευσης, η ανάγκη της συνταγματικής αναθεώρησης, η στήριξη της νέας γενιάς.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται στην πράξη, ποιοι τα εννοούν πραγματικά και ποιοι τα υπηρετούν ή μπορούν να τα υπηρετήσουν στο μέλλον; Τι απ’ όλα αυτά προώθησε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα τριάμισι χαμένα χρόνια για τη χώρα;

Την παντελή απουσία εθνικής στρατηγικής;

Την καταδίκη στην ύφεση και τη στασιμότητα;

Τους αλλεπάλληλους φορομπηχτικούς νόμους;

Την πλήρη υποταγή και κομματικοποίηση του κράτους;

Τους αλλοπρόσαλλους εκπαιδευτικούς πειραματισμούς;

Την πλήρη εγκατάλειψη των αγροτών;

Τη Συνταγματική Αναθεώρηση που όλο έρχεται και ποτέ δεν φτάνει; Και μην ξεχνάμε εδώ ότι είναι Κυβέρνηση και έχει την πλειοψηφία. Όποτε θέλει προχωρά μόνη της στη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Και από την άλλη μεριά τι υπόσχεται η ΝΔ και τι κάνει στην πράξη;

Την υπαναχώρηση στο «Μακεδονικό»;

Την Ανάπτυξη μόνο για λίγους και ισχυρούς, στα χέρια της ασύδοτης αγοράς;

Την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας;

Την αναπαραγωγή του κατεστημένου συστήματος συμφερόντων, απέναντι στο κύμα του αντισυστημικού λαϊκισμού δεξιού και αριστερού που σήμερα σαρώνει την Ευρώπη;

Εμείς δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να προασπίσουμε το υπάρχον σύστημα που κάτω από την κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης οδήγησε στην κρίση και στη φτωχοποίηση των λαών. Αυτή η πολιτική είναι που αδυνάτισε επικίνδυνα το ευρωπαϊκό όραμα, επαναφέροντας στο προσκήνιο ξεπερασμένους και επικίνδυνους εθνικισμούς.

Θέλουμε δημοκρατικά να το αλλάξουμε. Έχουμε διαρκές μέτωπο απέναντι στις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας. Αγωνιζόμαστε για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη για μια ενωμένη προοδευτική και δημοκρατική Ευρώπη.

Και στον τόπο μας για μια νέα Ανάπτυξη που θα διευρύνει τον παραγόμενο πλούτο και θα τον κατανέμει δίκαια και αναλογικά. Γι’ αυτό απαιτείται ένα νέο κύμα αλλαγών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που μόνο εμείς όχι μόνο ιστορικά αλλά και συγκυριακά μπορούμε να υπηρετήσουμε και να κάνουμε πράξη.

Γι’ αυτό ζητάμε την ανατροπή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στις εκλογές.

Εμείς δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να υποταχτούμε στις σειρήνες του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού που υπόσχεται ευημερία ενώ στην πράξη αναπαράγει όλα όσα μας κρατούν καθηλωμένους στην υπανάπτυξη, στο χθες. Μας πάνε πίσω.

Ξέρουμε καλά ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού δεν είμαστε μόνο δύναμη προοδευτικής αλλαγής και μεταρρύθμισης. Είμαστε και δύναμη προοδευτικής και υπεύθυνης διακυβέρνησης.

Εμείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να οπλίσουμε τη χώρα με μια νέα εθνική στρατηγική που απαιτούν οι δύσκολοι καιροί. Θέλουμε να θωρακίσουμε τον τόπο μας και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας, σε μια φλεγόμενη περιοχή, με διαρκή σύγκρουση γεωστρατηγικών συμφερόντων, όπου οι εστίες κρίσης γεωπολιτικές, οικονομικές, εθνικές, την καθιστούν ξανά επίκεντρο στρατηγικών διακανονισμών.

Να θέσουμε τους νέους εθνικούς μας στόχους ως κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή δύναμη και να επαναδιαπραγματευθούμε στο πλαίσιο των σταθερών συμμαχιών μας τη θέση της χώρας μας στην περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες.

Ποια ηγεσία, ποια διακυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί και σε ποιες συνθήκες αυτή την επαναδιαπραγμάτευση; Με ποια στρατηγική θα οδηγήσουμε με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα στην έξοδο της χώρα από τη κρίση; Ποια είναι η βάση στήριξης και λαϊκής κινητοποίησης; Μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας ή μια ευρύτερης κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης;

Απέναντι στις στρατηγικές της συντήρησης και του ανεύθυνου και διχαστικού λαϊκισμού δεν πρυτανεύει καμία λογική ίσων αποστάσεων. Γιατί δεν υπάρχει μέτρο να μπορεί ποσοτικά ή αριθμητικά να ζυγίσει ή να μετρήσει αποστάσεις.

Το Κίνημα μας οφείλει να αναδείξει πριν και πάνω απ’ όλα ως ηγεμονεύουσα τη προοδευτική πρόταση τόσο ως δύναμη Νέας Αλλαγής όσο και ως δύναμη προοδευτικής διακυβέρνησης.

Να σπάσουμε τον κλοιό της απομόνωσης που θέλουν να μας εγκλωβίσουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και να νικήσουμε.

Και επειδή πολλοί με ρωτούν τι σημαίνει για μας νίκη στις εκλογές και ποιος είναι ο πήχης απαντώ: Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και θα το πετύχουμε.

Να μπορεί η Παράταξη μας να παρέμβει και να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις επιβάλλοντας τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης. Είτε συμμετέχοντας είτε όχι στην Κυβέρνηση, ζήτημα για το οποίο η λαϊκή ετυμηγορία έχει τον πρώτο και καθοριστικό λόγο. Γίνεται έτσι απολύτως κατανοητό ότι στην αυτόνομη στρατηγική μας η ανάληψη πιθανής εντολής αποτελεί το πεδίο διαμόρφωσης των μετεκλογικών εξελίξεων.

Η χώρα ασφαλώς πρέπει να πάει ομαλά και δημοκρατικά στις εκλογές και να κυβερνηθεί υπεύθυνα και με επίγνωση των αναγκών της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε.

Η Παράταξη μας δεν αρνήθηκε ποτέ να αναλάβει τις ευθύνες της ιστορικά. Αλλά δεν θα υποταχτούμε σε στρατηγικές διακυβέρνησης που αναπαράγουν την κρίση, τα αδιέξοδα και τον διχασμό.

Πολλοί από τώρα κάνουν τους υπολογισμούς τους για το τι θα γίνει με τον εκλογικό νόμο, με την προοπτική και τους συσχετισμούς πλειοψηφίας στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ας μη βιάζονται. Τίποτε δεν θα γίνει αποσπασματικά, ξεκομμένα από τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και τη συνολική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας σε ό,τι τουλάχιστον μας αφορά. Ας το αντιληφθούν επιτέλους όλοι. Δεν είμαστε δεδομένοι.

Σήμερα καλούμαστε να πάρουμε δύο σημαντικές αποφάσεις:

Η πρώτη: Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει την πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου για την επιλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ως του πρώτου Γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής.

Προτείνουμε έναν νέο άνθρωπο, με πολύ καλές σπουδές, που ασχολήθηκε από νωρίς με τα κοινά και διακρίθηκε μέσα από τις γραμμές της Παράταξής μας για τον καθαρό και σύγχρονο λόγο του, αλλά και την υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα της δουλειάς του.

Η δεύτερη: Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή να επικυρώσει τη σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματός μας. Είναι μια συνθετική πρόταση, με αναλογική και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση όλων των δυνάμεων που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα έχει την ευθύνη υλοποίησης και διαχείρισης της πολιτικής μας, την ευθύνη εφαρμογής των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και αντιμετώπισης όλων των πολιτικών ζητημάτων μεταξύ δύο συνόδων της Κ.Ε.

Παράλληλα με τις αποφάσεις αυτές εισηγούμαι τον εξής «οδικό χάρτη», για την ολοκλήρωση και συγκρότηση του φορέα μας.

 

 1. Στο αμέσως επόμενο διάστημα το Πολιτικό Συμβούλιο, θα συγκροτήσει όλους τους Τομείς Πολιτικής.
 2. Ως το τέλος Ιουνίου, θα συγκροτηθούν με ευθύνη του Γραμματέα της Κ.Ε., της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής οι Νομαρχιακές Επιτροπές και οι Δημοτικές μας Οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία καθυστέρηση. Της συγκρότησης θα προηγούνται ανοιχτές ολομέλειες σε Νομαρχιακό και Δημοτικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα.
 3. Ανάλογη μέριμνα θα ληφθεί και για τις Οργανώσεις Εξωτερικού, λαμβάνοντας υπόψη των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν.

 

Δυο είναι οι προτεραιότητές μας το επόμενο διάστημα:

Οργάνωση στη βάση και εκλογική ετοιμότητα. Έχουμε πολύ δουλειά και καλείστε όλοι να συμβάλλετε.

Είναι φανερό ότι η ενότητα και η συσπείρωση όλων των δυνάμεων της παράταξης στον κοινό στόχο, προέχει κάθε προσωπικής φιλοδοξίας και επιδίωξης όπως και των επιμέρους στόχων κάθε μιας από τις συλλογικές οντότητες και δυνάμεις που συγκροτούν το κίνημα αλλαγής.

Προέχει η ενότητα των δυνάμεων μας, η ξεκάθαρη και νικηφόρα προεκλογική μας στρατηγική και κυρίως η κινητοποίηση της λαϊκής μας βάσης. Ας το παραδεχτούμε. Καθυστερήσαμε αρκετούς μήνες να φτάσουμε σε αυτό το σημείο αλλά

Με τη σημερινή συνεδρίαση τελειώνει οριστικά η φάση των χρήσιμων και αναγκαίων μεν αλλά χρονοβόρων εσωτερικών διευθετήσεων.

Από σήμερα υπάρχει συντεταγμένη δομή και κεντρικά όργανα ικανά να οδηγήσουν την παράταξη στη νίκη.

Καλή μας επιτυχία.

Related posts


   
  *Υποχρεωτικά πεδία
   

   


    
   *Υποχρεωτικά πεδία