Εμείς δίνουμε το δικό μας στίγμα στις εξελίξεις

Εισήγηση της Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, στην 1η Συνεδρίαση της Ε.Γ. του Κινήματος Αλλαγής.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Καλούμαστε σήμερα σε αυτή την 1η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας να αποφασίσουμε για τον Πολιτικό και Οργανωτικό Σχεδιασμό του Κινήματος Αλλαγής για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου.

Θέλω όμως εισαγωγικά να αναφερθώ στην μεγάλη σημασία που αποδίδω στο όργανο αυτό και να τονίσω ότι θα έχουμε την ευκαιρία για συχνές και ουσιαστικές συνεδριάσεις.

Στην Εκτελεστική Γραμματεία μετέχουν κεντρικά στελέχη από όλα τα κόμματα και τους φορείς που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες από τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς χώρους.

Γεγονός που μας δίνει την δυνατότητα να συζητήσουμε για όλα τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, αλλά και για τις κατευθύνσεις της δουλειάς μας, να πάρουμε αποφάσεις που ενοποιούν τη «φωνή» μας, να εξασφαλίσουμε την κοινή προσπάθεια για να κάνουμε τους στόχους μας πράξη.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Με την σημερινή μας συνεδρίαση περνάμε στην «επόμενη φάση» της πορείας του Κινήματος Αλλαγής.

Με βάση τις αποφάσεις που πήραμε στο Συνέδριό μας οφείλουμε τώρα να αναδείξουμε τον δικό μας διακριτό ρόλο και τον αυτόνομο λόγο στην πράξη, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε απευθείας σχέση με τους Έλληνες πολίτες και τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις.

Το είπαμε και επιμένουμε: Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε με βάση τις στρατηγικές και τις επιλογές των «άλλων».

Ακολουθούμε την δική μας στρατηγική, τις δικές μας επιλογές, που θα μας αναδείξουν ως τον νέο Πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας.

Δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη αποτελεσματικής ανταπόκρισης στον θεσμικό αντιπολιτευτικό μας ρόλο.

 • Θα αναμετρηθούμε με την πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε όλα τα «μέτωπα».
 • Θα αναδείξουμε για παράδειγμα το τι σημαίνει για τον Ελληνικό λαό και την Ελληνική Οικονομία, το «υπερπλεόνασμα» που έφερε η εξόντωση των μικρομεσαίων και των ελληνικών νοικοκυριών.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής φτωχοποίησης των Ελλήνων. Πολιτική που στηρίχθηκε πρώτα  στην υπέρμετρα σκληρή και άδικη φορολογία, που ενώ υπονόμευσε τις προοπτικές της ανάπτυξης, δεν απέδωσε τα «αναμενόμενα», ενώ «φούσκωσε»» τις οφειλές των πολιτών προς το κράτος.

Πολιτική που στηρίχθηκε όμως σε μεγάλο βαθμό –όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία- στην περικοπή αναπτυξιακών δαπανών και στην διάλυση του Κοινωνικού κράτους με τις περικοπές στα Νοσοκομεία, τα σχολεία, στο ΕΚΑΣ, στο επίδομα θέρμανσης, στα κοινωνικά επιδόματα, στις συντάξεις χηρείας.

 • Θα αναμετρηθούμε με αυτές τις συντηρητικές και βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές, όπως και με εκείνες που διακηρύσσει η Νέα Δημοκρατία που στηρίζονται στις ίδιες συνταγές.

 

Όμως έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία.

Να μιλήσουμε με τους πολίτες για την δική μας εναλλακτική πρόταση, την Εθνική Γραμμή που συνδυάζει την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας, με την Κοινωνική Δικαιοσύνη και τις πολιτικές μείωσης των Κοινωνικών Ανισοτήτων.

 • Να διαμορφώσουμε με τις πρωτοβουλίες μας τους πολιτικούς όρους για την Προοδευτική Διακυβέρνηση του τόπου, με βάση τις 12+1 θέσεις για «μια Προοδευτική Προγραμματική Συμφωνία», που παρουσιάσαμε στο συνέδριό μας.
 • Να διαμορφώσουμε μέσα από τον Κοινωνικό Διάλογο με τους φορείς της παραγωγής και της Κοινωνίας και την Αυτοδιοίκηση, μια νέα Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που διασφαλίζει το μέλλον του τόπου, που εγγυάται καλύτερες μέρες για τους μη προνομιούχους Έλληνες.

Επιδιώκουμε  ο προγραμματικός μας λόγος να γίνει πιο αιχμηρός, πιο τολμηρός, με προτάσεις για τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν την χώρα, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που βελτιώνουν την ζωή, που παρέχουν το αίσθημα της ασφάλειας για τον κάθε πολίτη.

Να δώσουμε το βάρος στα θέματα που αφορούν άμεσα τα εκατομμύρια των αγνοημένων Ελλήνων, με την απαλλαγή μας  από τα σύνδρομα του Κυβερνητισμού και της διαχείρισης.

Σε αυτές τις θετικές και δημιουργικές προκλήσεις θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικά μόνο αν συγκροτήσουμε το δυναμικό του Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Ελλάδα.

Να δώσουμε «σάρκα και οστά» στον νέο και ενιαίο πολιτικό μας φορέα, δημιουργώντας τις οργανώσεις του σε όλη την Ελλάδα, τα θεματικά του Δίκτυα, τα κεντρικά επιτελεία παραγωγής πολιτικής.

Τα «μέσα» που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επεξεργασία των νέων πολιτικών μας πρωτοβουλιών και τους διαύλους που θα επιτρέψουν τον διάλογο γι’ αυτές με όλους τους πολίτες.

Με την αξιοποίηση βέβαια και των σύγχρονων τεχνολογιών που διευκολύνουν την ενημέρωση, την έκφραση γνώμης, αλλά και την συμμετοχή των μελών και φίλων στις διαδικασίες μας.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Με βάση αυτό το σκεπτικό, καλούμαστε σήμερα να αποφασίσουμε:

 1. Το Πρόγραμμα της εξόρμησης των στελεχών μας σε όλη την Ελλάδα για την συγκρότηση των Νομαρχιακών μας Επιτροπών και την προώθηση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην εκλογή των συντονιστικών των Δημοτικών μας οργανώσεων.

Στην εξόρμηση αυτή θα έχουν βασικό ρόλο τα μέλη της Εκτελεστικής μας Γραμματείας, ενώ  θα έχουμε και την ενεργό συμμετοχή των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Γραμματέας, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο της εξόρμησης και τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματά του.

…………………. . ………………..

2.Την συγκρότηση των θεματικών Δικτύων, που θα αναλάβουν την σύνδεσή μας και τον προγραμματικό μας διάλογο με τις Κοινωνικές, Επαγγελματικές, Επιστημονικές Οργανώσεις, το Κίνημα Αναπήρων και βέβαια την Αυτοδιοίκηση.

…………………. . ………………..

 1. Την συγκρότηση των Τομέων Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, που θα αποτελέσουν τα επιτελεία για την επεξεργασία των θέσεών μας και τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες.

 

Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω ότι τόσο για την συγκρότηση των Τομέων και των Δικτύων, όσο και για αυτή των Νομαρχιακών μας Επιτροπών, πρέπει να υπερβούμε στενές κομματικές αντιλήψεις και μηχανισμούς.

Στόχος μας είναι να αναζητήσουμε και να στρατεύσουμε ανθρώπους ικανούς, με γνώσεις και δυνατότητες, με αναφορές στην Κοινωνία, και φυσικά ανθρώπους νέους που θα δώσουν και νέα πνοή στο Κίνημά μας.

Σήμερα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα με την συγκρότηση της Γραμματείας του Τομέα Οργανωτικού-Δικτύων και του Τομέα Επικοινωνίας για τον οποίο προτείνω ως Γραμματέα τον Δημήτρη Τσιόδρα.

…………………. . ………………..

 1. Κύριο ζήτημα είναι ο προγραμματισμός των πρωτοβουλιών μας για την εξειδίκευση –και τον Κοινωνικό Διάλογο-των 12+1 σημείων για μια Προοδευτική Προγραμματική Συμφωνία για την διακυβέρνηση της χώρας.

Αυτό απαιτεί την ανάληψη νέων –πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν την ουσία της πολιτικής μας.

Και δεν μας διακατέχει κανένας φόβος ή δισταγμός, επειδή υα πουν ότι η μια πρωτοβουλία είναι «πιο κοντά στον έναν» ή η άλλη «πιο κοντά στον άλλον».

Όμως δεν θα μείνουμε «στήλη άλατος» αρκούμενοι στο να κρίνουμε τις πρωτοβουλίες των άλλων.

Ούτε ακολουθούμε πολιτική «ίσων αποστάσεων με το υποδεκάμετρο», που οδηγεί σε αδράνεια. Ας αποφασίσουν οι άλλοι πως στέκονται απέναντι μας.

ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ.

 

Με πρωτοβουλίες που συγκροτούν την Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση, αλλά και την στρατηγική της Εθνικής Συνεννόησης στα εθνικά, αλλά και σε ευαίσθητα θέματα (όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση) που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις.

 

Οι πρώτες σχετικές παρεμβάσεις μας θα αφορούν:

 1. Τις πολιτικές μας για την αποκέντρωση του Κράτους και την Αυτοδιοίκηση, καθώς και την στρατηγική μας εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών.
 2. Τις πολιτικές μας για ένα «Σύγχρονο Κράτος φιλικό προς τον πολίτη και την Ανάπτυξη», που λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση μακριά από πελατειακές σχέσεις και κομματικές παρεμβάσεις.

III. Τις προτάσεις μας για ένα Επενδυτικό σοκ στην Οικονομία, με την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, αλλά και την δραστηριοποίηση των Ελληνικών επιχειρήσεων και ιδίως των μικρομεσαίων επενδύσεων που απογειώνουν την χώρα και δημιουργούν πολλές, ποιοτικές θέσεις εργασίας.

IIII. Tα θέματα της ασφάλειας των πολιτών για τα οποία καταθέσαμε σήμερα στην Βουλή επίκαιρη επερώτηση.

V. Την περαιτέρω προώθηση των προτάσεών μας για μια νέα Στρατηγική στα ευαίσθητα εθνικά θέματα, με αιχμή την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας.

Παρεμβάσεις που βέβαια από το φθινόπωρο θα συνεχισθούν και για το σύνολο του Προγράμματός μας.

…………………. . ………………..

 1. Τέλος θέλω να ανακοινώσω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και η Επιτροπή για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θέτουμε τον χώρο μας σε εκλογική ετοιμότητα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τον κατήφορο της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, την καθημερινή εικόνα μιας Κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδρομή.

…………………. . ………………..

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας.

Έχουμε όμως την δυνατότητα, είμαστε αποφασισμένοι να τα καταφέρουμε.

Η περίοδος της ομφαλοσκόπησης,  της ενασχόλησης με τα εσωτερικά ζητήματα της συγκρότησής μας, τελείωσε οριστικά.

Βγαίνουμε στον κόσμο, συνομιλούμε με τους φορείς, ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τους πολίτες.

Δημιουργούμε ένα μεγάλο ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, αξιοποιώντας την οργάνωσή μας, αλλά χωρίς να κλεινόμαστε στα στενά όρια των κομματικών διαδικασιών.

Και είμαι προσωπικά αποφασισμένη να πρωτοστατήσω σε αυτή την καθοριστική προσπάθεια.

Οι κεντρικές επιλογές, η στρατηγική μας έχει επικεντρωθεί από το Συνέδριό μας και δεν αλλάζει. Αυτό ας το καταλάβουν όλοι.

Προχωρούμε. Με δύναμη, με αισιοδοξία, με όραμα, με συγκεκριμένους στόχους.

Προχωρούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με σεβασμό σε όλους, με ρόλο για όλους, όμως όσους το επιθυμούν.

Related posts