Σημεία ομιλίας της Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

 1. Σπάμε το δίπολο για αυτό ανησυχούν και μας χτυπούν.

Στο Συνέδριό μας αποφασίσαμε ομόφωνα την πολιτική μας στρατηγική στη γραμμή της αυτόνομης πορείας και της   Εθνικής Συνεννόησης.

Στρατηγική ξένη με την πολιτική των μετώπων, όποιο χρώμα και αν έχουν αυτά.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  πασχίζουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να εμποδίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας, για να συντηρήσουν το μίζερο και διχαστικό «διπολισμό» στην πολιτική ζωή.

Τσάμπα κόπος οι καθημερινές, συστηματικές και ενορχηστρωμένες επιθέσεις από τα προπαγανδιστικά επιτελεία τους και τους επικοινωνιακούς χορηγούς τους.

Θα απογοητευθούν.

Είμαστε αποφασισμένοι.

Σπάμε το δίπολο κάθε μέρα.

Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει την πρόοδο απέναντι   στη συντήρηση.

Θα νικήσουμε και τους δύο εκφραστές της,  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ναι έχουν κάθε λόγο να μας φοβούνται.

Οι προοδευτικοί πολίτες κάνουν το μεγάλο βήμα.

Στηρίζουν την προοπτική μιας ισχυρής αυτόνομης Κεντροαριστεράς.

Το Κίνημα αλλαγής είναι εδώ.

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική στη χώρα και πραγματική ελπίδα στους πολίτες.

Να εγγυηθούμε εμείς τη δυνατότητα να κυβερνηθεί  προοδευτικά ο τόπος.

 

 1. Για το αίτημα εκλογών τώρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσουμε εκλογές ΤΩΡΑ λίγο πριν την τυπική έξοδο από το πρόγραμμα. Τώρα που η χώρα διαπραγματεύεται για το μέλλον της, δυστυχώς χωρίς ηγεσία στο ύψος των περιστάσεων και με μια Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και στρατηγική.

Ζήτησα εκλογές ΤΩΡΑ ακριβώς για να τεθεί ένα τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, για να αποφασίσει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός ποιος θα διαπραγματευθεί , με ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ποιος θα εγγυηθεί πειστικά την επόμενη μέρα.

Γιατί δεν μπορείς από την μια να προειδοποιείς για κινδύνους και επερχόμενα αδιέξοδα, και από την άλλη να μεταβάλλεσαι σε παρατηρητή των εξελίξεων.

 

 1. Για το θέμα των Σκοπίων.

Το Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνει την ομόφωνη απόφασή  του για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FYROM.

Μένουμε στις κατευθύνσεις της Εθνικής Γραμμής που εδώ και χρόνια ακολουθούμε, από το 1995 με την «Ενδιάμεση Συμφωνία» του Αντρέα Παπανδρέου,  με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι λανθασμένοι χειρισμοί της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε τονίσει ότι θέλουμε λύση συνολική και  αποτελεσματική που θα  διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις,  με αλλαγή του Συντάγματος.

Ναι σε λύση αλλά όχι  σε οποιαδήποτε λύση.

Με βάση αυτά θα κρίνουμε και την τελική πρόταση της κυβέρνησης.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις είναι:

Υπάρχει συμφωνία ή υπάρχει εμπλοκή;

Υπάρχει διαπραγμάτευση ή η υπόθεση είναι στα χέρια του Ζάεφ;

Για πόσο θα συνεχίζεται ακόμα κ.Τσίπρα η μυστική διπλωματία;

Μετά τη διγλωσσία με τον Καμμένο έχουμε και νέα διγλωσσία με τον Υπουργό των Εξωτερικών;

Οι χειρισμοί  της κυβέρνησης, η διγλωσσία στο εσωτερικό της καθώς και η στάση της ΝΔ που  υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της, υπέκυψε σε εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της   και ενίσχυσε ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων , δεν βοηθούν στην διαμόρφωση των αναγκαίων για ευαίσθητα εθνικά θέματα ευρύτερων συναινέσεων.

Η επίλυση του προβλήματος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναδειχθεί ως ευρύτερος πόλος σταθερότητας και συνεργασίας, στα Δυτικά Βαλκάνια και θα αποδυναμώσει τα σχέδια «διείσδυσης» της Τουρκίας.

Η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας είναι το κύριο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.

Απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπισή της. Εμείς έχουμε παρουσιάσει βασικά στοιχεία για μια τέτοια στρατηγική. Η στρατηγική της Κυβέρνησης όμως ποια είναι; Υπάρχει;

 

 1. Για τις Αυτοδοικητικές εκλογές.

Το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει και πάλι τα καταξιωμένα στελέχη του που έχουν εκλεγεί στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Τιμούμε το έργο τους και τη σχέση τους με τους πολίτες.

 

 1. Για τα φαινόμενα κακοποίησης ανηλίκων

Θέλω να σταθώ  σε ένα θέμα που και η πολιτική μας παράδοση αλλά και η ευαισθησία μου ως ανθρώπου, γυναίκας και μητέρας  επιβάλλει μια ειδική αναφορά.

Να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής  που γίνεται κύκλος συνενοχής για την ενδοοικογενειακή βία με θύματα και ανήλικα παιδιά.

Τα παρωχημένα κοινωνικά στερεότυπα, η έλλειψη αντανακλαστικών, αλληλεγγύης και ενεργοποίησης της κοινωνίας δίνουν χώρο για την ανάπτυξη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.

Είναι όμως ώρα για τολμηρές  αποφάσεις και από την πλευρά της Πολιτείας.

Με την  στελέχωση ειδικών  δομών  κοινωνικών υπηρεσιών και την  υποβοήθηση των εισαγγελικών λειτουργών με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση των υποθέσεων.

Προτείνουμε την δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου, ειδικού για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Προτείνουμε την λειτουργία κέντρων στήριξης και συμβουλευτικής για τις οικογένειες και τα παιδιά σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Ούτε μία καταγγελία να μη μένει χωρίς διερεύνηση, ούτε ένα παιδί που ζει τον εφιάλτη της κακοποίησης αβοήθητο!

 

 

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην Συνεδρίαση της ΚΠΕ

 

Συντρόφισσες, Σύντροφοι ,

Τρεις περίπου μήνες μετά το Συνέδριό μας το Κίνημα Αλλαγής

κατοχυρώνει πια τη δική του πορεία,

αναδεικνύει την φυσιογνωμία του,

παρεμβαίνει σημαντικά στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Το γνωρίζαμε άλλωστε.

Όταν ξεκινήσαμε το εγχείρημα είχαμε όλοι επίγνωση ότι το άνοιγμα στην Κοινωνία, με την ταυτόχρονη προσπάθεια να συνθέσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στην κορυφή, δεν ήταν εύκολη διαδρομή.

Όμως προχωράμε. Με αποφασιστικότητα, με συγκεκριμένους στόχους και βήματα δίνουμε «σάρκα και οστά», στον νέο, ενιαίο φορέα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

 

Η βάση της παράταξης μας στηρίζει την προσπάθειά μας.

Δεν είναι μόνο η μαζική προσέλευση των 212.000 προοδευτικών πολιτών και η καθαρή εντολή που μας έδωσαν στην διαδικασία εκλογής του επικεφαλής μας.

Είναι η μαζική συμμετοχή στο Συνέδριό μας, είναι οι χιλιάδες πολίτες που μετέχουν ενεργά στις διαδικασίες μας που ήδη διεξάγονται σε όλη την Ελλάδα, είναι όλα τα στελέχη-παλαιότεροι με την εμπειρία αλλά και πολλοί νέοι με τον αυθορμητισμό τους- που μας δίνουν τη δύναμη και την βεβαιότητα ότι θα πετύχουμε.

Μήνυμα  ηχηρό, αποφασιστικό, εγερτήριο φθάνει καθημερινά από τα στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα ότι αισθάνονται πρώτα ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και μετά ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, ΔΗΜΑΡ,ΕΔΕΜ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο καθένας δεν είναι περήφανος για την πορεία του και τη διαδρομή του.

Αυτό το μήνυμα μας εμπνέει και μας καθοδηγεί και στην κορυφή.

Οτιδήποτε άλλο θολώνει το μήνυμά μας.

Θα ανταποκριθούμε, θα φανούμε αντάξιοι της απόφασης και της θέλησης της κοινωνικής μας βάσης να προχωρήσουμε, όλοι μαζί.

Γι’ αυτό μάταια ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ  πασχίζουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο να εμποδίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο μας, για να συντηρήσουν το μίζερο και διχαστικό «διπολισμό» στην πολιτική ζωή.

Τσάμπα κόπος οι καθημερινές, συστηματικές και ενορχηστρωμένες επιθέσεις από τα προπαγανδιστικά επιτελεία τους και τους επικοινωνιακούς χορηγούς τους.

Θα απογοητευθούν.

 Είμαστε αποφασισμένοι.

Σπάμε το δίπολο κάθε μέρα.

Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει την πρόοδο απέναντι   στη συντήρηση.

Θα νικήσουμε και τους δύο εκφραστές της,  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ναι έχουν κάθε λόγο να μας φοβούνται.

 

Συντρόφισσες, Σύντροφοι,

Στο Συνέδριό μας αποφασίσαμε ομόφωνα την πολιτική μας στρατηγική στη γραμμή της αυτόνομης πορείας και της   Εθνικής Συνεννόησης.

Στρατηγική ξένη με την πολιτική των μετώπων, όποιο χρώμα και αν έχουν αυτά.

Οριοθετήσαμε την ιδεολογική και πολιτική μας φυσιογνωμία ως  δύναμη της Κεντροαριστεράς που συμμετέχει στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Με όπλο την παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού και τις διαχρονικές αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, ενώνουμε στους κόλπους μας τις δυνάμεις του προοδευτικού και ριζοσπαστικού κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας.

Στεκόμαστε κατά συνέπεια απέναντι  τόσο  στις δυνάμεις της συντήρησης και της δεξιάς παλινόρθωσης, όσο και στον αντισυστημικό  λαϊκισμό, δεξιό και δήθεν αριστερό σίγουρα όμως συντηρητικό.

Αρνούμαστε από θέση αρχής τις διχαστικές και πολωτικές πρακτικές και σφυρηλατούμε την ενότητα πάνω στην Εθνική Γραμμή με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του λαού.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Εδώ και δυο χρόνια, προχωρούμε συνεχώς τις προγραμματικές μας επεξεργασίες με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών. Διατυπώσαμε τη γενική αναπτυξιακή μας στρατηγική στο Σχέδιο Ελλάδα και καταθέσαμε στο Συνέδριο πολιτικές σε όλους τους τομείς που συναποφασίσαμε.

Πρωτεύουσα θέση σε αυτές τις πολιτικές κατέχουν οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς, στο κοινωνικό κράτος, τη δημοκρατία και το πολιτικό σύστημα που μας αναδεικνύουν ως δύναμη της νέας αλλαγής.

Της αλλαγής που υπαγορεύουν οι σύγχρονες ανάγκες του τόπου.

Ταυτόχρονα παρουσιάσαμε τους στόχους και τις θεμελιακές επιλογές πάνω στις οποίες θα μπορούσε να διατυπωθεί μια προγραμματική συμφωνία για το σχηματισμό Κυβερνήσεων Συνεργασίας με στόχο την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η εξειδίκευση αυτής της πρότασης και η επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης κατοχυρώνει το Κίνημά μας ως δύναμη ευθύνης, σταθερότητας  και προοδευτικής διακυβέρνησης.

Σε όλη αυτή την περίοδο πήραμε  πολιτικές πρωτοβουλίες για τα κόκκινα δάνεια, για τους αγρότες, για τον εκλογικό νόμο, για την συνταγματική αναθεώρηση, για το ασφαλιστικό, για τη δικαιοσύνη, για τα εθνικά θέματα.   Δώσαμε σημαντικές  μάχες στη Βουλή για να μη περάσουν σειρά αντιλαϊκών, αντιδημοκρατικών και ρουσφετολογικών διατάξεων.

Ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε τη συγκρότηση των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κινήματος Αλλαγής σε όλη την Ελλάδα.  Ήδη πραγματοποιούνται οι Νομαρχιακές μας συνελεύσεις σε όλη την χώρα.

Αναδείξαμε  Γραμματείς και αναπληρωτές τους  των Τομέων Πολιτικής.

Σήμερα δίνουμε, έστω και καθυστερημένα, το λόγο στη βάση της παράταξης ολοκληρώνοντας με τις εκλογές της 24ης Ιουνίου τη διάταξη δυνάμεων σε μια ήδη προκηρυγμένη προεκλογική περίοδο.

 

Παράλληλα ξεκινάμε τη δουλειά μας για να  συγκροτήσουμε ισχυρά ψηφοδέλτια για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Προχωράμε για το σκοπό αυτό , στη συγκρότηση  Επιτροπής με  υπεύθυνο το μέλος του Πολιτικού μας Συμβουλίου και Δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη.

Στην επιτροπή θα συμμετέχουν οι υπεύθυνοι του Τομέα Αυτοδιοίκησης, οι αντίστοιχοι υπεύθυνοι των Κοινοβουλευτικών μας Ομάδων, και πολιτικά στελέχη με γνώση του χώρου.

Γιώργο, εύχομαι καλή δουλειά στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις. Θα έχεις την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη όλων μας.

 

Το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει και πάλι τα καταξιωμένα στελέχη που έχουν εκλεγεί στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Τιμούμε το έργο τους και τη σχέση τους με τους πολίτες.

 

Έχουμε θέση το Κίνημά μας σε εκλογική ετοιμότητα. Συγκροτούμε την Επιτροπή για τα Ψηφοδέλτιά μας, με υπεύθυνο τον Γραμματέα της ΚΠΕ σ. Μανώλη Χριστοδουλάκη και την συμμετοχή των Γραμματέων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και πολιτικών στελεχών μας.

Μανώλη καλή δουλειά! Το τρίπτυχο Ενότητα-Διεύρυνση- Ανανέωση πρέπει να κυριαρχήσει ως κριτήριο των επιλογών μας.

 

Επιλέξτε στελέχη καταξιωμένα, αλλά και στελέχη νέα με ιδέες και «φρεσκάδα» και μοναδικό στόχο την ευρύτερη αποδοχή της κοινωνίας στα ψηφοδέλτια που θα παρουσιάσουμε.

Είμαστε έτοιμοι για τη μάχη των εκλογών όποτε κι αν γίνουν αυτές. Στόχος μας πρωταρχικός και καθοριστικός για το μέλλον του εγχειρήματος είναι η Νίκη στις εκλογές. Που για μας σημαίνει ήττα του διπόλου της συντήρησης που εκφράζουν και εκπροσωπούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ. Με ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, και πρωταγωνιστικό ρόλο για την παράταξή μας στις μετεκλογικές εξελίξεις.

Οι προοδευτικοί πολίτες κάνουν το μεγάλο βήμα.

Στηρίζουν την προοπτική μιας ισχυρής αυτόνομης Κεντροαριστεράς.

Το Κίνημα αλλαγής είναι εδώ. 

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δώσουμε προοπτική στη χώρα και πραγματική ελπίδα στους πολίτες.

Να εγγυηθούμε εμείς τη δυνατότητα να κυβερνηθεί  προοδευτικά ο τόπος.

Φίλες και Φίλοι

Από τον Αύγουστο του 2018 εισερχόμαστε σε μια άλλη, διαφορετική περίοδο.

Όχι όμως αυτή που περιγράφει ο κ. Τσίπρας.

Ο οποίος αναλαμβάνει  νέες δεσμεύσεις που συγκροτούν μαζί με εκείνες του Γ΄μνημονίου  πολύ βαριά «κληρονομιά» για την χώρα.

Ουσιαστικά  το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ, χωρίς λεφτά.

Ενώ δεν έχουμε καμία ουσιαστική δέσμευση των εταίρων για την αναγκαία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ο κ.Τσίπρας καλλιεργεί την ψευδαίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα και της καθαρής εξόδου ενώ αδυνατεί να σχεδιάσει στοιχειωδώς την επόμενη μέρα.

Δεσμεύει διαρκώς την πορεία του τόπου με υπογραφές και αποφάσεις που βαθαίνουν την κρίση και απομακρύνουν στο άδηλο μέλλον την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Εμφανίζει ως πρόγραμμα, έκθεση ιδεών με μόνα πραγματικά στοιχεία τη συνέχιση και την αύξηση της φοροεπιδρομής, τη δραματική μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου και τη διαιώνιση της αποεπένδυσης.

Και κυρίως εντείνει τη φτωχοποίηση και την ανέχεια των πολιτών κάνοντας επιλεκτικές πολιτικές επαιτείας και μοιράζοντας φρούδες ελπίδες.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται στους θεσμούς και τη δημοκρατία με τρόπο αυταρχικό και πρακτικές ολοκληρωτισμού.

Δηλητηριάζει τη δημόσια ζωή με ατέρμονη σκανδαλολογία, στήνοντας πολιτικές σκευωρίες και διχάζοντας το λαό.

Ανοίγει απερίσκεπτα εθνικά θέματα χωρίς σχεδιασμό και προοπτική.

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση, αρκείται στο να καταγγέλλει δημόσια την Κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά να εφαρμόζει την λογική του «ώριμου φρούτου», για την κατάκτηση της εξουσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης που ζητά εδώ και δυο χρόνια κάθε μέρα εκλογές, τώρα που κρίνεται το μέλλον του τόπου λέει «ραντεβού το φθινόπωρο». Με λίγα λόγια λέει στον Πρωθυπουργό ολοκλήρωσε το καταστροφικό σου έργο, για να κυβερνήσω μετά εγώ.

Ο κ.Μητσοτάκης που από μεταρρυθμιστής όπως προσπάθησε να εμφανιστεί στην αρχή, έγινε ο κλασσικός εκφραστής της νέας δεξιάς στην Ελλάδα.

Οι πραγματικές του προθέσεις φάνηκαν κατά την Συνέλευση του ΣΕΒ, με την ευθεία επίθεσή του απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Και κάτι ακόμα κ.Μητσοτάκη,

η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη.

Όχι όμως για τη συντήρηση του διχασμού, της διαίρεσης των πολιτών και της λογικής της ρεβάνς.

Αυτά είναι που κουράζουν τη νέα γενιά  και δεν την ενδιαφέρουν.

Αλλά για να μη επαναληφθούν τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος, που ταλάνισαν την Ελληνική Κοινωνία.

 

Η παράταξη μας ήταν αυτή που πέτυχε την εθνική συμφιλίωση. Εσείς τροφοδοτήσατε  το νέο διχασμό με τους αγανακτισμένους και τη συμμετοχή σας στην πάνω πλατεία μαζί με τη Χρυσή Αυγή και το ΣΥΡΙΖΑ.

Περίοδος που καλλιεργήθηκε η  οργή, ο φανατισμός και η βία.

Πότε επιτέλους θα κάνετε την αυτοκριτική σας για όλα αυτά.

Πότε θα αναφερθείτε στις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-2009 για την κατάσταση που έφτασε η χώρα, μια ανάσα πριν τη χρεοκοπία;

Ευθύνες που βέβαια αποσιωπά και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το φλερτ καλά κρατεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσουμε εκλογές ΤΩΡΑ λίγο πριν την τυπική έξοδο από το πρόγραμμα. Τώρα που η χώρα διαπραγματεύεται για το μέλλον της, δυστυχώς χωρίς ηγεσία στο ύψος των περιστάσεων και με μια Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο και στρατηγική.

Ζήτησα εκλογές ΤΩΡΑ ακριβώς για να τεθεί ένα τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο, για να αποφασίσει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός ποιος θα διαπραγματευθεί , με ποιο συγκεκριμένο πλαίσιο, ποιος θα εγγυηθεί πειστικά την επόμενη μέρα.

Γιατί δεν μπορείς από την μια να προειδοποιείς για κινδύνους και επερχόμενα αδιέξοδα, και από την άλλη να μεταβάλλεσαι σε παρατηρητή των εξελίξεων.

 

Είναι φανερό, όπως έδειξε και η συζήτηση που προκαλέσαμε στη Βουλή, ότι η πρωτοβουλία μας αυτή σηματοδότησε τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Και μετέρχεται όλων των μέσων προκειμένου να διασφαλίσει τη σωτηρία της παράταξής του. Όταν, όμως, τα σενάρια κομματικής σωτηρίας έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με την αδήριτη ανάγκη εθνικής σωτηρίας, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπούμε.

Και προπαντός δεν έχουμε δικαίωμα να παραμένουμε άπρακτοι.

Κανένας δεν μπορεί να σιωπά μπρος σε αυτή την κατάσταση.

Να περιμένουμε μοιρολατρικά μια κληρονομιά-παγίδα για το αύριο της χώρας.

Εμείς θέλουμε μια προσεκτική και σταδιακή αποδέσμευση από τα Μνημόνια, έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξανά-χρειαστούμε.

Έτσι που τα’ κάναν,  οριστική έξοδος, καθαρή δεν υπάρχει.

Για να το πετύχουμε αυτό εμείς προτείνουμε 5 βασικούς πυλώνες της εθνικής γραμμής.

 

Α) Η δική μας πρόταση για μια σταδιακή έξοδο, αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM, την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και κάθε άλλη πρόσφορη στήριξη. Το βάρος της διαπραγμάτευσης και της συνεννόησης πρέπει να πέσει  στον ESM, ο οποίος  κατέχει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του επίσημου χρέους και έχει δηλώσει ότι σταδιακά θα αποκτήσει και το υπόλοιπο, καθώς επίσης ότι θα κάνει και γενναίες μεταθέσεις πληρωμών. Πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι Κεντρικές Τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. Ταυτόχρονα η συμφωνία πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει οριστικά τον ρόλο του ΔΝΤ. Αυτό το γαϊτανάκι πρέπει να τελειώσει. Να ξέρουμε πού βαδίζουμε.

Η αναδιάρθρωση και η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα οδηγήσει και στην μείωση των στόχων για Πρωτογενή Πλεονάσματα από το 3,5%, στο 2% του ΑΕΠ, απελευθερώνοντας έτσι πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Συνοχής.

(Β) Συναίνεση απαιτείται και για την προσέλκυση Επενδύσεων. Να τελειώνουμε με την πόλωση και το τοξικό κλίμα που διώχνει και αποθαρρύνει επενδυτές.

Συγκεκριμένο στόχο για τις  επενδύσεις τα επόμενα 5 χρόνια.

Επενδύσεις από ξένα κεφάλαια, αλλά και από τις Ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, με Fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων για τις αδειοδοτήσεις.

Επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και να λύνουμε εξ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.

Επέκταση του μηχανισμού  Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και σε άλλους τομείς πέραν των υποδομών.

 

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπουμε:

 • Κίνητρα στους μικρομεσαίους, στους αγρότες και τους επιχειρηματίες με μείωση των φόρων στην παραγωγή, δίνοντας τους ανάσα και δύναμη. Μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό, στην εστίαση, στην μπύρα, στο κρασί, στις παραγωγικές δραστηριότητες ώστε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
 • Τόνωση του εισοδήματος ώστε να τονώσουμε και την κατανάλωση. Με μείωση των φόρων που αφορούν τα νοικοκυριά(εισοδήματα, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ) και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μισθωτούς και επαγγελματίες.
 • Επιδότηση της εργασίας μέσω φορολογικών απαλλαγών για ουσιαστική μείωση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, των γυναικών, των ηλικιωμένων άνεργων. Έχουμε προτείνει η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις να υπολογίζεται ως έξοδο –που εκπίπτει της φορολογίας- με συντελεστή αυξημένο κατά 30%. Και ειδικά για τις ευαίσθητες κατηγορίες ο συντελεστής αυξάνεται στο 50%.

 

Σημαντικά ζητήματα σε αυτή την κατεύθυνση είναι :

 • Αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ώστε να στηρίξουμε νέες εξωστρεφείς και καινοτόμες δραστηριότητες.
 • Τομές στα συστήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, εργασιακής εμπειρίας, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στις νέες τεχνολογίες, ώστε να έχουμε ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις πλήρους εργασίας και θα ανοίξουν δρόμους επιστροφής για τα παιδιά μας, να μείνουν και να δουλέψουν στον τόπο τους.
 • Ο ουσιαστικός ρόλος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και την Περιφερειακή ανάπτυξη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού. Όχι με μεθοδεύσεις που συκοφαντούν τον Κλεισθένη αλλά με βασικές αρμοδιότητες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής και της ανάπτυξης στους δήμους και στις περιφέρειες, με μεταφορά και των αντίστοιχων πόρων. Κάθε Περιφέρεια της χώρας πρέπει να αποκτήσει αναπτυξιακή ταυτότητα.
 • Η Επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι επίσης κρίσιμο ζήτημα για την ανάπτυξη .
 • Και τέλος καθοριστικό παραμένει το ζήτημα της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των τραπεζώνΈχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την αναδιάρθρωση και μείωση των κόκκινων δανείων.

(Γ) Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στους θεσμούς, στο κράτος ώστε να μπει τέλος στις πελατειακές και κομματικές λογικές στην λειτουργία του.

Επικεφαλής της αναπτυξιακής προσπάθειας πρέπει να είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό επιτελικό κράτος.

(Δ) Μετατροπή του Υπερταμείου  από ταμείο εκποίησης, σε Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, διασφαλίζοντας ότι μεγάλο μέρος των εσόδων θα κατευθυνθεί σε χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, αλλά και του Κοινωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος για τη διασφάλιση των νέων γενεών.

(Ε)Νέο Κοινωνικό Κράτος για δίκαιη διανομή του νέου παραγόμενου πλούτου και μείωση των ανισοτήτων. Οι άνθρωποι που το έχουν πραγματικά ανάγκη πρέπει να αισθάνονται ότι θα έχουν σταθερό και δίκαιο μέρισμα από την επιτυχία της νέας προσπάθειας. Με εφ άπαξ επιδόματα όπως κάνει η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή.

Βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν:

 • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
 • Αύξηση του κατώτερου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, και ενίσχυση των Συλλογικών διαπραγματεύσεων
 • Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη, 500 ευρώ
 • Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς

Κάνω εδώ μια παρένθεση: Θέλω να σταθώ  σε ένα θέμα που και η πολιτική μας παράδοση αλλά και η ευαισθησία μου ως ανθρώπου, γυναίκας και μητέρας  επιβάλλει μια ειδική αναφορά.

Να σπάσουμε τον κύκλο της σιωπής  που γίνεται κύκλος συνενοχής για την ενδοοικογενειακή βία με θύματα και ανήλικα παιδιά.

Τα παρωχημένα κοινωνικά στερεότυπα, η έλλειψη αντανακλαστικών, αλληλεγγύης και ενεργοποίησης της κοινωνίας δίνουν χώρο για την ανάπτυξη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων.

Είναι όμως ώρα για τολμηρές  αποφάσεις και από την πλευρά της Πολιτείας.

Με την  στελέχωση ειδικών  δομών  κοινωνικών υπηρεσιών και την  υποβοήθηση των εισαγγελικών λειτουργών με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό για την άμεση και αποτελεσματική διερεύνηση των υποθέσεων.

Προτείνουμε την δημιουργία Οικογενειακού Δικαστηρίου, ειδικού για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Προτείνουμε την λειτουργία κέντρων στήριξης και συμβουλευτικής για τις οικογένειες και τα παιδιά σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Ούτε μία καταγγελία να μη μένει χωρίς διερεύνηση, ούτε ένα παιδί που ζει τον εφιάλτη της κακοποίησης αβοήθητο!

 

Επανέρχομαι,

 • Προστασία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς
 • τέλος, ριζική αλλαγή του Νόμου Κατρούγκαλου. Ο Νόμος αυτός υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση, μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, εξοντώνει επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες με τις συνεχείς αυξημένες εισφορές.

Μια ριζική αλλαγή με ένα Δίκαιο, Βιώσιμο Σύστημα, που θα σέβεται την ανταποδοτικότητα, θα θέτει μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές, θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις και τη διαγενεακή αλληλεγγύη.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες.

Οι αιφνιδιαστικές ενέργειες του Προέδρου Τραμπ οδηγούν σε ένα εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως φαίνεται από τις αντιδράσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, του Καναδά, του Μεξικού που απειλούν με αντίμετρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση  αστάθειας.

Αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα που έχουν οξυνθεί από τις πολιτικές εξελίξεις σε ορισμένες  χώρες μέλη όπως τελευταία την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με την πλειοψηφική  επικράτηση των λαϊκιστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων .

Η  Ένωση έχει μπροστά της,  την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών του Μαΐου του 2019. Οι εκλογές αυτές  προσφέρουν μια τεράστια ευκαιρία στις κεντροαριστερές ,  σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις να μιλήσουν για  ένα νέο προοδευτικό σχέδιο για μια καλύτερη Ευρώπη της συνοχής, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης, απασχόλησης.

Και αυτή την Ευρώπη θα πρέπει να υπηρετεί ο νέος Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός της περιόδου 2021-27, του οποίου η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην συζήτηση αυτή η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρά θετική φωνή και να διεκδικήσει τους αναγκαίους πόρους.

Σημαντική θετική εξέλιξη στην προσπάθεια αυτή είναι η ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία.

Πέδρο συγχαρητήρια ,η σταθερή σου στάση επιβραβεύεται,  η επιτυχία σου μας γεμίζει αισιοδοξία. Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις. 

 

Φίλες και φίλοι,

Όσον αφορά το επίκαιρο θέμα των Σκοπίων.

Το Κίνημα Αλλαγής, επιβεβαιώνει την ομόφωνη απόφασή  του για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας της FYROM.

Μένουμε στις κατευθύνσεις της Εθνικής Γραμμής που εδώ και χρόνια ακολουθούμε, από το 1995 με την «Ενδιάμεση Συμφωνία» του Αντρέα Παπανδρέου,  με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι λανθασμένοι χειρισμοί της Νέας Δημοκρατίας.

Έχουμε τονίσει ότι θέλουμε λύση συνολική και  αποτελεσματική που θα  διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα, μια Ενιαία Συνθήκη με νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης των όσων θα συμφωνηθούν. Με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις,  με αλλαγή του Συντάγματος.

Ναι σε λύση αλλά όχι  σε οποιαδήποτε λύση.

Με βάση αυτά θα κρίνουμε και την τελική πρόταση της κυβέρνησης.

Το ερώτημα όμως που προκύπτει με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις είναι:

Υπάρχει συμφωνία ή υπάρχει εμπλοκή;

Υπάρχει διαπραγμάτευση ή η υπόθεση είναι στα χέρια του Ζάεφ;

Για πόσο θα συνεχίζεται ακόμα κ.Τσίπρα η μυστική διπλωματία;

Μετά τη διγλωσσία με τον Καμμένο έχουμε και νέα διγλωσσία με τον Υπουργό των Εξωτερικών;

Οι χειρισμοί  της κυβέρνησης, η διγλωσσία στο εσωτερικό της καθώς και η στάση της ΝΔ που  υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της, υπέκυψε σε εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της   και ενίσχυσε ακραίες φωνές των συλλαλητηρίων , δεν βοηθούν στην διαμόρφωση των αναγκαίων για ευαίσθητα εθνικά θέματα ευρύτερων συναινέσεων.

Η επίλυση του προβλήματος θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναδειχθεί ως ευρύτερος πόλος σταθερότητας και συνεργασίας, στα Δυτικά Βαλκάνια και θα αποδυναμώσει τα σχέδια «διείσδυσης» της Τουρκίας.

Η επιθετική στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας είναι το κύριο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας.

Απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιμετώπισή της. Εμείς έχουμε παρουσιάσει βασικά στοιχεία για μια τέτοια στρατηγική. Η στρατηγική της Κυβέρνησης όμως ποια είναι; Υπάρχει;

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Είμαστε εδώ παρόντες και μάχιμοι για ό,τι υπαγορεύει το συμφέρον του λαού και του τόπου.

Συνεχίζουμε στο δρόμο που χαράξαμε.

Ξεκινάμε συνεχή πορεία στο λαό με ενιαία φωνή.

Κινητοποιούμε  τις δυνάμεις της λαϊκής μας βάσης.

Αυτός ο κοινός μας  δρόμος είναι χωρίς επιστροφή.

Κανείς από εμάς δεν πρέπει να κοιτάξει πίσω.

Προχωράμε μπροστά και θα νικήσουμε.

Για να βάλουμε ξανά τη σφραγίδα, της πολιτικής σταθερότητας και της προοδευτικής διακυβέρνησης, σε μια καλύτερη Επόμενη Μέρα για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες και τη Νέα Γενιά.

Related posts