ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

10+1 προτάσεις για ένα πραγματικό Κοινωνικό Κράτος

1] Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα που εξασφαλίζει επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους Έλληνες που βιώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

2] Αύξηση του Κατώτερου Μισθού, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων

3] Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις με ενίσχυση και υποχρεωτική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων.

4] Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη για τον μεμονωμένο συνταξιούχο στα 500 ευρώ.

5] Κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

6] Επιδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό Τομέα

Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο – που εκπίπτει της φορολογίας – με συντελεστή αυξημένο κατά 30%.

Και ειδικά για νέους, άνεργους άνω των 55 ετών, γυναίκες άνεργες ο συντελεστής αυξάνεται κατά 50%

7] Στροφή των Προγραμμάτων που επιδοτεί το ΕΣΠΑ, από τα stage στο Δημόσιο, σε Προγράμματα Εργασιακής Εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού Τομέα.

Ώστε να δημιουργηθούν πραγματικές γνώσεις και δεξιότητες και να βρίσκουν οι άνεργοι δουλειά.

8] Παρέχουμε καθολικές υπηρεσίες φροντίδας.

Με επέκταση των ανοικτών Κέντρων ημερήσιας Φροντίδας ηλικιωμένων και των προγραμμάτων ενεργού γήρατος. Με ενίσχυση και γενίκευση της “Βοήθειας στο σπίτι” και της “νοσηλείας κατ’ οίκον”, για άτομα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Με οριζόντιες πολιτικές στήριξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πολιτική και δράση του Δημοσίου, σε Κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο, με εκσυγχρονισμό και εξειδικευμένες υπηρεσίες στα ΚΕΠΑ.

9] Προασπίζουμε τα δικαιώματα για όλους.

Ενισχύουμε τις δομές και τις υπηρεσίες που απευθύνονται σε ευάλωτες κατηγορίες όπως οι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι εξαρτημένοι από ουσίες, τα θύματα βίας λόγω φύλου, οι οροθετικοί, οι αποφυλακισμένοι κ.α.

10] Προστατεύουμε την Α’ κατοικία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

και

10+1] Ριζική Αλλαγή του αντι-ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου.

Του Νόμου της ντροπής, που υπονομεύει την Κοινωνική Ασφάλιση, μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, εξοντώνει επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες.

Επιδιώκουμε μια ριζική αλλαγή με ένα Δίκαιο, Βιώσιμο Σύστημα που θα σέβεται την ανταποδοτικότητα, θα θέτει μηνιαίο πλαφόν στις εισφορές, θα διασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις και διαγενεακή αλληλεγγύη.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της συντήρησης

Θέλουμε μια κοινωνία όπου οι πολίτες δεν αισθάνονται αγνοημένοι, ανασφαλείς και οργισμένοι, όπου τα παιδιά μας δεν ξενιτεύονται, όπου η μεσαία τάξη δεν φτωχοποιείται.

Όπου θα πορευόμαστε με ψηλά το κεφάλι, με ελπίδα και αισιοδοξία στην νέα μας προσπάθεια, με τη θέληση να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε στον τόπο μας.

Μια κοινωνία όπου οι Έλληνες πολίτες θα έχουν σταθερό και δίκαιο μέρισμα από την επιτυχία των στόχων μας.

Και αυτή η κεντρική επιλογή μας είναι αυτή που μας διαφοροποιεί απόλυτα από τις συντηρητικές και λαϊκιστικές επιλογές του Σύριζα και της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι πια σε όλους σαφές ότι:

Ο κ. Τσίπρας την ώρα που “τάζει” αύξηση του κατώτερου μισθού, υπογράφει την μείωση του αφορολόγητου στα 5.700, που οδηγεί σε απώλεια 650 ευρώ το χρόνο για όλους τους χαμηλόμισθους.
Ο κ. Τσίπρας την ώρα που “τάζει” (με διαρροές) έκτακτα επιδόματα για τις συντάξεις, υπογράφει την μείωση των συντάξεων ως και 18% από το 2019. Δύο δις τον χρόνο περίπου θα χάσουν ακόμα οι Έλληνες συνταξιούχοι. Και ακόμη καταργεί το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων.
Ο κ. Τσίπρας την ώρα που “τάζει”, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, προσπαθεί να κρύψει ότι με τον Νόμο 4093/11, αυτό έπρέπε να είχε γίνει εδώ και 2 χρόνια. Ότι ο ίδιος υπέγραψε το “πάγωμά” τους.
Ο κ. Τσίπρας την ώρα που “τάζει”, αντίμετρα φιλανθρωπίας, αφαιρεί από τα ελληνικά νοικοκυριά 7,5 δις ευρώ με την εξοντωτική φορολογία για τα υπερπλεονάσματα.
Ο κ. Τσίπρας την ώρα που εξαγγέλλει «στεγαστικό επίδομα», προχωρεί σε πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας και αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα στις λαϊκές περιοχές. Υποκρισία χωρίς όριο.

Και από την άλλη μεριά:

Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για μια ανάπτυξη που αφορά τους λίγους και ισχυρούς. Θεωρεί τις Κοινωνικές Ανισότητες “φυσικό φαινόμενο” και αφήνει την “αγορά” να ρυθμίσει δήθεν τα κοινωνικά θέματα.
Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ενώπιων του ΣΕΒ ότι “δεν θα επιτρέψει” την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων με το δικαίωμα για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προσφυγή στη διαιτησία. Γυρίζει ολοταχώς στις πιο συντηρητικές αντιλήψεις της παλιάς δεξιάς.
Ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί ανοιχτά τον Κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης – τουλάχιστον ως προς το μέρος της ανταποδοτικής σύνταξης – δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις προθέσεις του.
Ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει τη μείωση των δημοσίων δαπανών υποβαθμίζοντας περισσότερο την Δημόσια Υγεία, την Παιδεία, τις Κοινωνικές Υποδομές.

Και οι δύο αυτές λογικές είναι επιζήμιες. Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της συντήρησης.

Εμείς δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Οι προτάσεις μας είναι εφικτές και πραγματοποιήσιμες.

Δεν πιστεύουμε ότι με προσωρινά επιδόματα, και λογικές ελεημοσύνης κτίζεται Κοινωνικό Κράτος.

Συνδέουμε την αύξηση των πόρων από την ανάπτυξη με την Κοινωνική Πολιτική. Σταθερό και δίκαιο μέρισμα από την επιτυχία των στόχων

Απελευθερώνουμε πόρους με την μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αλλάζουμε τις προτεραιότητες στην διάθεση των εθνικών και κοινωνικών πόρων

Related posts