Άξιος – Άξιος – Άξιος κ.Τσίπρα. Είστε άξιοι συνεχιστές της συντηρητικής πολιτικής της δεξιάς

Ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά  επί του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι” στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Κυρίες και Κύριοι της Κυβέρνησης,

 

Τελειώσατε. Πάρτε το απόφαση. Όσα κόλπα κι αν κάνετε , όσες κάλπες κι αν στήσετε μαζί, ο κόσμος θα σας βρει και θα σας καταψηφίσει. Θα σας μαυρίσει. Τίποτα δεν σας σώζει.

Με μια πρόχειρη βουλευτική τροπολογία, επιχειρείτε να οδηγήσετε σε εκλογές «σύγχυσης» και νοθείας των μηνυμάτων, με πολλές κάλπες, να αποπροσανατολίσετε  τους πολίτες.

Το παιχνίδι με τις εκλογές είναι συνταγματικά ανεπίτρεπτο και ηθικά αδιανόητο.

Παίζετε «εν ου παικτοίς» και σκοντάφτετε προσπαθώντας να μετρήσετε το κομματικό σας συμφέρον. Μπερδέψατε και τις Κυριακές. Φέρνετε τελευταία στιγμή τροπολογίες και αντί για αποκέντρωση προχωρείτε σε νέα συγκέντρωση.

Όλα εργαλειοποιούνται . Μετά την οικονομία και τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις, την αλόγιστη αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών θεμάτων , παίρνει σειρά η ίδια η Δημοκρατία.

Δείχνετε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ποια είναι η αντίληψη και κυρίως ποια είναι η πρακτική σας για τη λειτουργία του πολιτεύματος, τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού.

Ακόμη περισσότερο δείχνει  τι πρόκειται να ζήσουμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες και μέχρι τις εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές.  Όλα στην υπηρεσία  της κομματικής σωτηρίας και επιβίωσης. Ακόμη και αν αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες της  χώρας

Όμως, σας προειδοποιώ. Ματαιοπονείτε..

Σχεδιασμοί της απελπισίας. Ούτε την έξοδό σας με αξιοπρέπεια δεν μπορείτε να σχεδιάσετε.

Το χειρότερο όμως είναι ότι φεύγοντας έχετε αποφασίσει να υπονομεύσετε ό,τι δεν είναι υπό τον έλεγχο σας , ακόμα και πυλώνες της Δημοκρατίας όπως η Αυτοδιοίκηση.

Η Αυτοδιοίκηση που θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας και της στήριξης των πιο αδύναμων, διαλύεται.

Γίνεται όμηρος συμφερόντων, τοπικών και όχι μόνο. Με δική σας ευθύνη και επιλογή.

Ένα σχέδιο που αποβλέπει στον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών από μειοψηφίες.

 Ένα σχέδιο    που οδηγεί στην κυριαρχία της συναλλαγής και των εκβιασμών.

Μια επικίνδυνη, ακραία συντηρητική αντίληψη που θέλει πάλι την Αυτοδιοίκηση, το μακρύ χέρι  του κεντρικού κράτους. 

Έχουμε συνηθίσει τις συντηρητικές πολιτικές στην Αυτοδιοίκηση.

Μόνοι μας όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης, απέναντι σε όλους προωθούσαμε τομές και ρήξεις.

Για τη  ΝΔ ο θεσμός ήταν πάντα , ένα εργαλείο άσκησης κομματικής επιρροής και δημιουργίας πελατειακών σχέσεων.

Είστε άξιοι συνεχιστές της συντηρητικής πολιτικής της δεξιάς.

Άξιος- Άξιος – Άξιος κ.Τσίπρα.

Θα μας βρείτε απέναντι στη λογική «διάλυσης των πάντων» και στην τακτική που επιλέγετε μέχρι τις εκλογές. Την επιχείρηση    πόλωσης που οδηγεί σε ένα νέο διχασμό.

Δεν θα επιτρέψουμε σε εσάς και στη Νέα Δημοκρατία που βολεύεται και ανταποκρίνεται σε αυτή την τακτική , να δημιουργήσετε τοξικό κλίμα που υπονομεύει τις προοπτικές της χώρας.

Κλίμα που δεν ευνοεί την αναπτυξιακή προσπάθεια και την επενδυτική έκρηξη που χρειάζεται η χώρα. Γιατί διώχνει επενδυτές, απογοητεύει τους νέους, συντηρεί την αβεβαιότητα για το αύριο και μεγαλώνει το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας.

Όσο εσείς θα επιμένετε σε αυτή τη λογική της ακραίας πόλωσης και του διχασμού , με αποκορύφωμα τις εικόνες που είδαμε ακόμα και σήμερα στη Βουλή, τόσο εμείς θα επιμένουμε στο δρόμο της συνεννόησης. Που είναι μονόδρομος για τη χώρα.

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

 

Το 1981 οι Δήμοι και οι Κοινότητες της χώρας μάζευαν σκουπίδια, ήταν εκδοτήρια ληξιαρχικών πράξεων και διαχειρίζονταν τα νεκροταφεία. Οι αποφάσεις ελέγχονταν για τη σκοπιμότητά τους όχι για την νομιμότητα και βέβαια έργα γίνονταν μόνο «κατόπιν ενεργειών» του Υπουργού.  6500 Δήμοι και Κοινότητες εργαλεία κομματικών συμφερόντων.

Δεν σπάσαμε απλώς αβγά, αλλά προχωρήσαμε με όραμα που πήρε σάρκα και οστά με συνεχείς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.

Πριν από λίγα χρόνια η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε μετά τον Καποδίστρια στη νέα  θεσμική τομή, τον «Καλλικράτη».

Οδηγήσαμε σε 325 Δήμους και 13 Περιφέρειες, που είναι σύγχρονοι πολιτικοί οργανισμοί, που δίνουν καθημερινά την μάχη για Ανάπτυξη, για Κοινωνική Συνοχή, για εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο Καλλικράτης ενίσχυσε με τη συνένωση τους Δήμους και δημιούργησε την Αιρετή Περιφέρεια.

Η Αυτοδιοίκηση έτσι στάθηκε όρθια μέσα στην κρίση, παρά την μείωση της κρατικής επιχορήγησης, στάθηκε στην πρώτη γραμμή στην στήριξη του πολίτη, της ελληνικής οικογένειας, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Σήμερα ο θεσμός  δοκιμάζεται από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες που αφορούσαν την Κοινωνική πολιτική, την πρόνοια, το περιβάλλον. Και αποδόθηκαν άλλες, χωρίς πόρους, μέσα και προσωπικό!

Σήμερα οι ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση ευτελίζουν την απλή αναλογική και συκοφαντούν τον Κλεισθένη.

Είναι Ύβρης και ιδιαίτερα προκλητικό να φέρει το σχέδιο νόμου, το όνομα του Κλεισθένη, του  θεμελιωτή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας .

Αυτή η  παρέμβαση που δεν έχει καμιά σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο θεσμός και έχει απλά στόχο την αλλαγή του συστήματος εκλογής των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων.

Θέλω απόλυτα να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπεραμυνόμαστε του σημερινού εκλογικού συστήματος, όπως κάνει η Νέα Δημοκρατία.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε προτάσεις για ένα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα.

Όμως με έναν απαράβατο όρο: ότι θα εξασφαλιστεί παράλληλα με τη μεγαλύτερη αναλογικότητα και η «κυβερνησιμότητα», η δυνατότητα άσκησης Διοίκησης και λήψης αποφάσεων στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε την παράλυση των ΟΤΑ με την αδυναμία λήψης αποφάσεων ,με παζάρια και εκβιαστικές παρεμβάσεις.

Αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος των πολιτών, σε  βάρος των αναγκαίων υποδομών, των κοινωνικών παρεμβάσεων, της συμβολής των θεσμών στην Τοπική Ανάπτυξη.

Γι’ αυτό ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην ψήφιση τέτοιων διατάξεων και να συζητήσει επί τέλους με τα πολιτικά κόμματα και τους Αυτοδιοικητικούς φορείς, για ένα σταθερό, δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα που θα αναβαθμίζει τους θεσμούς. Δεν το έπραξε, εμμένει στις τυχοδιωκτικές επιλογές της.

Δεν αρνούμαστε τα παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε τα δικά μας παιχνίδια. Αυτή είναι και η βαθιά ιδεολογική διαφορά γραμμής μας με τη δεξιά.

Ο κ. Μητσοτάκης «δεσμεύεται» ότι αυτός ο Νόμος θα καταργηθεί. Όχι όμως γιατί πάμε μπροστά, αλλά  για να μείνουμε στάσιμοι στο «σήμερα» ή το χειρότερο να γυρίσουμε στο χθες.

Γιατί δεν ξεχνάμε ότι η παράταξη της ΝΔ ιστορικά αντιτάχθηκε σε όλες τις μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι για την αναβάθμιση της αντίθετα τις πολέμησε.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κυβέρνηση τελευταία στιγμή, φέρνει ως τροπολογία την κατάτμηση 2 μεγάλων Εκλογικών Περιφερειών, της Β΄ Αθήνας και της Αττικής.

Για άλλη μια φορά νομοθετεί αποσπασματικά και με σκοπιμότητες.

Παρ όλα αυτά, επειδή πρόκειται για δική μας πρόταση που απαντά σε απαίτηση των πολιτών και αναγκαιότητα για τη διαφάνεια και την καλύτερη αντιπροσώπευση, το Κίνημα Αλλαγής την ψηφίζει.

Την ίδια στιγμή βέβαια θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο, το ότι δεν έρχεται διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, παλιούς και νέους.

Φοβάστε κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης την ψήφο τους. Ιδίως φοβάστε τους νέους που για να βρουν ελπίδα αναγκάστηκαν να φύγουν. Η Κυβέρνηση σας είναι έκθετη γι αυτό και θα πληρώσει το τίμημα.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

Πέρα  από την αποκάλυψη και καταδίκη των Κυβερνητικών σχεδίων, εκείνο που προέχει και ενδιαφέρει κυρίως τους πολίτες είναι οι πολιτικές για το μέλλον .

Ένα μέλλον που θα το αντιμετωπίσουμε δυστυχώς με τη θηλιά στο λαιμό που μας έβαλε ο Τσίπρας.

Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τελειώνει οριστικά το παραμύθι της Κυβέρνησης περί «καθαρής εξόδου». Η επιτροπεία μένει, και μάλιστα ενισχυμένη.

Η τρόικα θα είναι εδώ και με διευρυμένες αρμοδιότητες.

Όχι μόνο στα δημοσιονομικά και στις Τράπεζες.

Αλλά και για τα Εργασιακά, την Κοινωνική Πρόνοια, την Δημόσια Διοίκηση.

Και το χειρότερο: συνδέεται η επιτροπεία και η εφαρμογή ΟΛΩΝ των απαράδεκτων δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα, με την εφαρμογή των αναιμικών μέτρων για το χρέος και την επιστροφή  των κερδών των Ευρωπαϊκών Τραπεζών από τα Ελληνικά Ομόλογα.

Η χώρα χρειάζεται εθνική αναπτυξιακή και κοινωνική αφύπνιση.

Η δική μας συνολική στρατηγική που αποτυπώνεται στο «Σχέδιο Ελλάδα» ξεκινά από μια κρίσιμη προϋπόθεση. Δεν μπορεί να υπάρξει νέα ανάπτυξη στη χώρα αν στην καρδιά των αλλαγών δεν βρεθεί η Ελλάδα των Περιφερειών με Ταυτότητα.

Κι’ αυτό γιατί:

 • Μόνο στην Περιφέρεια είναι δυνατόν να γίνει πραγματική ανασυγκρότηση του παραγωγικού αναπτυξιακού προτύπου
 • Μόνο στο Δήμο μπορεί να σχεδιαστεί η κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων ενός τόπου που σήμερα αδρανούν κατακερματισμένες
 • Μόνο στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να οργανωθεί μια μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους που είναι απολύτως αναγκαία.
 • Πως θα τα καταφέρουμε;

Η δέσμευση του Κινήματος Αλλαγής για την περίοδο μετά τις Εθνικές εκλογές, είναι ότι αυτή τη φορά δεν πρέπει να γίνουν και δεν θα γίνουν εκπτώσεις.

Δεν θα γίνουν βάζοντας στη ζυγαριά από τη μια μεριά το συγκεντρωτικό κράτος και από την άλλη την αυτοδιοίκηση, μοιράζοντας αρμοδιότητες χωρίς πόρους.

Είναι ώρα να τολμήσουμε μια επανάσταση,.

 • Το κράτος μετατρέπεται σε επιτελικό στρατηγείο. Μένουν στην ευθύνη του η πολιτική Άμυνας και ασφάλειας της χώρας, η δημόσια τάξη, η εξωτερική πολιτική, τα δημόσια οικονομικά, ο γενικός σχεδιασμός της υγείας και της παιδείας και η προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με ένα δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
 • Με βάση την αρχή της εγγύτητας όλες οι αποφάσεις που μπορούν να παρθούν στο πλησιέστερο στον πολίτη επίπεδο, μπορούν να πάνε στους Δήμους.
 • Η ανάπτυξη της περιφέρειας θα πρέπει να σχεδιάζεται να συντονίζεται και να υλοποιείται από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Το σχέδιο αυτό προϋποθέτει  γενναία μεταφορά πόρων από τα Ευρωπαϊκά περιφερειακά προγράμματα και τον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Όσον αφορά λοιπόν το Κίνημα Αλλαγής θέλουμε να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι:

1ον Αυτός ο Νόμος πρέπει να καταργηθεί το ταχύτερο.

2ον Επόμενο βήμα πρέπει να είναι  το τρίτο κύμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην αυτοδιοίκηση  όπως το περιέγραψα πριν .

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

 

Λέμε όχι στον Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ, λέμε ναι στις μεγάλες αλλαγές, στην αποκέντρωση με Αυτοδιοίκηση.

Είναι σαφές ότι λέμε όχι στις αυταρχικές σας μεθοδεύσεις, λέμε ναι στη δημοκρατία.

Και είναι ξεκάθαρο λέμε όχι στα εκλογικά σας μαγειρέματα , λέμε ναι στις εκλογές εδώ και τώρα.

Related posts


   
  *Υποχρεωτικά πεδία
   

   


    
   *Υποχρεωτικά πεδία