Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ  
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 
«ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» 
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΝΔΡΟ

1.Συμπληρώνονται, αύριο, 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ; Έχει κλείσει τον κύκλο του το κόμμα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου; Εκτιμάτε ότι ήλθε η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη στο Κίνημα Αλλαγής;

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και πρωτοστατεί στη γέννηση του καινούργιου. Πρωταγωνιστεί στην αναγέννηση της Δημοκρατικής παράταξης. Τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του σε όλη τη χώρα εντάσσονται στο Κίνημα Αλλαγής, τη νέα μεγάλη πολιτική – δύναμη της Κεντροαριστεράς. Οι ιδέες και οι αξίες της 3ης Σεπτέμβρη με το τρίπτυχο Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση, που συσπείρωσαν και ενέπνευσαν εκατομμύρια  πολίτες είναι διαχρονικές και εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να φωτίζουν την πορεία μας.

2.Ποιο είναι το μήνυμα σας προς την παράταξη ενόψει της επετείου;

Είμαστε περήφανοι και δεν χαρίζουμε σε κανένα και για τίποτα την πλούσια κληρονομιά μας. Χαράζουμε νέους δρόμους για να δώσουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σήμερα. Τα ψέματα , οι «αυταπάτες» και η ανικανότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποκαλύφθηκαν. Ο κόσμος τους έχει καταλάβει. Δεν περιμένει τίποτα από τον κ.Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι ελπίδες αποδείχθηκαν ψεύτικες. Υπάρχει όμως πραγματική ελπίδα. Εθνική και κοινωνική Αφύπνιση τώρα για να απελευθερώσουμε και να κινητοποιήσουμε όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου.

Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να φέρουμε στη χώρα την εθνική συμφιλίωση και την κοινωνική ειρήνη. Να βάλουμε τέλος, με συμμάχους  την ελληνική κοινωνία, τις παραγωγικές τάξεις και τους νέους, σε αυτή την Οδύσσεια  της  πατρίδας μας. Η Αλλαγή γίνεται το συνώνυμο της επιβίωσης του Έθνους. Πολιτική αλλαγή και αλλαγή πολιτικής.

3.Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, αλλά με το διάγγελμα του πρωθυπουργού εισήλθε αμέσως σε προεκλογική περίοδο. Πιστεύετε ότι είναι κοντά οι εκλογές;

Έληξε το αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα. Τα προβλήματα όμως παραμένουν και ταλανίζουν τους Έλληνες. Είμαστε σε τροχιά εκλογών, ότι και να κάνουν τελειώνουν. Από την Ιθάκη ο κ. Τσίπρας έκανε κήρυγμα μίσους και διχασμού. Στήνει εχθρούς ενόψει των εκλογών, φοβάται την εκκωφαντική ήττα. Δυστυχώς στην αποδρομή τους δεν διστάζουν να διαλύσουν τα πάντα. Η Ελλάδα όμως δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, μέσα σε ένα νοσηρό προεκλογικό κλίμα που θα αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την οικονομία και θα αφήσει την χώρα για πολύ καιρό εκτός αγορών, με όλους τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί …Ούτε η κοινωνία με τη θηλειά στο λαιμό αντέχει άλλα οικονομικά βάρη και άλλη ανασφάλεια. Όσο πιο γρήγορα γίνουν εθνικές εκλογές τόσο το καλύτερο για τη  χώρα. Με τη λήξη του προγράμματος τους ήρθε η ώρα να λήξει και η Κυβέρνησή τους.

4.Οι δηλώσεις σας, πάντως, δείχνουν προβληματισμό για την επόμενη ημέρα της χώρας αλλά και ανησυχία για την πόλωση και το διχασμό. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλέςκάλπες (εθνικές, ευρωεκλογές τοπικές), τον Μάιο;

Πριν από τρεις μήνες είχα ζητήσει να γίνουν εκλογές. Τα γεγονότα  από τότε με δικαιώνουν. Η ανάγκη να γίνουν άμεσα επιβεβαιώνεται. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί με κάθε τρόπο να αγοράσει χρόνο. Τον απασχολεί η με κάθε τρόπο παραμονή του στην εξουσία. Στο κύκνειο άσμα τους κυριαρχεί η ακραία πόλωση και ο κυνισμός. Γίνονται αδίστακτοι. Δεν δίστασαν να παίξουν θλιβερά επικοινωνιακά παιχνίδια πάνω στην εκατόμβη των νεκρών και την καταστροφή στο Μάτι. Αν νομίζει ότι μέσα από τη διενέργεια τριπλών εκλογών θα δημιουργήσει σύγχυση και θα παραπλανήσει το εκλογικό σώμα είναι μακριά νυχτωμένος. Δεν μπορεί πλέον να ξεγελάσει κανέναν. Θα υποστούν βαριά ήττα, είτε σε μία, είτε σε δύο, είτε σε τρεις κάλπες. Οι πολίτες θα τους μαυρίσουν σε όλες τις κάλπες.

5. Σας ικανοποιούν τα σημερινά ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής; Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να εκπροσωπήσετε τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και να πείσετε τους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, να μετακινηθούν από τη ζώνη των αναποφάσιστων;

Ήδη το Κίνημα Αλλαγής καταγράφεται πλέον στη συνείδηση των πολιτών, ως ο μόνος προοδευτικός, σύγχρονος πόλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφτησε. Είμαστε εμείς απέναντι στη διπλή συντήρηση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Το μήνυμα που στέλνουμε στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στους αναποφάσιστους είναι πως η ανανεωμένη δημοκρατική παράταξη με το Κίνημα Αλλαγής, είναι ο πραγματικός προοδευτικός χώρος που  μπορεί να τους εκφράσει και να αντισταθεί στη δεξιά επιστροφή και στη δημαγωγία και στο λαϊκισμό.

6.Ανησυχείτε μήπως δημιουργηθεί μια νέα γενιά «αγανακτισμένων», με αφορμή το Μακεδονικό, η οποία θα ενισχύσει την άκρα Δεξιά;

 Ο διχασμός γύρω από εθνικά θέματα είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία χώρα. Η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν. Η κυβέρνηση χειρίστηκε το «Μακεδονικό» με τρόπο που προκαλούσε διχασμό, παραβιάζοντας κόκκινες εθνικές γραμμές. Είδε το θέμα σαν μια ευκαιρία να πλήξει και να διχάσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Τελικά «πυροβόλησε» τα πόδια της.  Η Κυβέρνηση δεν υπερασπίστηκε το συμφέρον της χώρας και γι αυτό είναι αντιμέτωπη με τη λαϊκή κατακραυγή. Οι δικές μας οι θέσεις που εκφράζουν τον γνήσιο πατριωτισμό και αναζητούν πραγματικά οριστική λύση, αποτελούν ανάχωμα σε κάθε μορφή εθνικισμού που εκπορεύεται από την άκρα δεξιά. Μην ξεχνάμε ότι μέρος της, συγκυβερνά με τον κ.Τσίπρα.

7.Κάνετε λόγο για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές; Με τι όρους την προσδιορίζετε;

Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να πάνε εκεί από  όπου ήρθαν. Καβάλησαν το κύμα της αγανάκτησης από την κρίση, το εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο δημαγωγικό τρόπο και έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία.  Η ζημιά στη χώρα είναι ανυπολόγιστη. Έκαψαν και την τελευταία αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Δεν αρκεί γι αυτό μια συγκυριακή ήττα. Πρέπει να ηττηθεί οριστικά ο διχαστικός λόγος και οι καθεστωτικές τους λογικές.

8.Ποιος είναι ο εκλογικός πήχης που βάζετε για το Κίνημα Αλλαγής; Με τι ποσοστό πιστεύετε ότι θα είσαστε σε θέση να επηρεάσετε τις μετεκλογικές εξελίξεις;

 Θέλουμε ισχυρή εντολή για να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Με την ενίσχυσή μας και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα έρθουν τα πράγματα στα ίσα τους. Οι ανισορροπίες στην περίοδο της κρίσης καθυστέρησαν και ακρίβυναν την προσπάθεια εξόδου. Κόστισαν πολύ.

9.Μιλάτε για προοδευτική διακυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές. Μπορεί να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί προοδευτική διακυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε και κρίθηκε , συνέπραξε με το μόρφωμα της ακροδεξιάς και υλοποιεί τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές των ακραίων συντηρητικών κύκλων. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες είναι αυτοί που θα μιλήσουν στην κάλπη και θα καθορίσουν πως θα κυβερνηθεί ο τόπος. Εμείς είμαστε κίνημα δημιουργίας και όχι διαμαρτυρίας, κίνημα εθνικής ευθύνης.

10. Θα ανταποκριθείτε στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα για αντιδεξιά μέτωπα;

Τα μέτωπα προωθούν και συντηρούν διχαστικές λογικές. Αλλά το να μιλάει ο κ. Τσίπρας για «αντιδεξιό μέτωπο» είναι ίσως το πιο σύντομο ανέκδοτο. Με τον τελευταίο ανασχηματισμό και τις επιλογές του επαναβεβαίωσε  τη στρατηγική του συμπόρευση με την ακροδεξιά, που ενισχύθηκε στο νέο προεκλογικό κυβερνητικό σχήμα. Η συμμετοχή κάποιων γυρολόγων από τα αζήτητα της κεντροαριστεράς δεν αλλάζει την γενική εικόνα.

11. Αυτό το αντιδεξιό μέτωπο δεν θα δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων στις τοπικές εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως όλα δείχνουν, θα στηρίξει τους υποψηφίους του Κινήματος Αλλαγής.

Πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι πολύ ώριμες για να εγκλωβιστούν στα μικροπολιτικά παιχνίδια του κ.Τσίπρα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτή είναι η δική μας επιδίωξη , θα υπάρξουν προοδευτικά σχήματα, που θα ενώνουν και δεν θα διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες. Με την συμμετοχή ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών τοπικών δυνάμεων οι οποίες θα αναμετρηθούν με συντηρητικές λογικές και προγράμματα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρύψει την ανεπάρκειά του στο χώρο, στηρίζοντας επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλα δικό του. Ούτε φυσικά πρόβλημα των πολιτών που θέλουν άξιους και αποτελεσματικούς Δημάρχους και Περιφερειάρχες που λύνουν προβλήματα.

12.Λέτε ότι θα διασφαλίσετε, μετά τις εκλογές, την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Άρα θα σχηματίσετε κυβέρνηση με το πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό – οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ- αν δεν έχει αυτοδυναμία;

Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Θα είναι ντέρμπυ για τρεις. Εμείς έχουμε σχέδιο για τη χώρα και ζητάμε ισχυρή εντολή. Και γι αυτό αντιστρέφουμε το ερώτημα. Μπορεί ο κ.Μητσοτάκης να συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα στη βάση μιας προοδευτικής πρότασης; Μπορεί ο κ.Τσίπρας που εφαρμόζει τέσσερα χρόνια τώρα μνημονιακές πολιτικές, να στηρίξει πραγματικά προοδευτικές λύσεις;  Για να μη γυρίσει ξανά η χώρα πίσω. Πολιτική σταθερότητα δεν σημαίνει απλά αυτοδύναμες κυβερνήσεις που στηρίζονται στο μπόνους, ούτε Κυβερνήσεις με τσόντες και δεκανίκια, σημαίνει εθνικό σχέδιο και εθνική συνεννόηση για την προώθησή του. Σημαίνει συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα, όπως τα Εθνικά θέματα, το Σύνταγμα ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Related posts